Beachbot, a homokrajz-művész robot

Adott néhány svájci diák, akik kicsit jobban el akartak mélyülni a projektmunkákban. Ennek eredménye lett a homokba automatikusan rajzoló robot, a BeachBot. A BeachBot nemcsak értelmetlenül karcolgatja a homokot, hanem (állítólag) képes művészi alkotásokat létrehozni. A megoldás alapja egy intelligens, saját fejlesztésű szoftver. A koncepció azonban nem ragadt le a művészi szintű rajzolási programozásnál, a robotot úgy alkották meg, hogy működés közben egy komplett showt mutasson be. A magától rajzoló és közben elbűvölő tevékenységet végző masina képes elvarázsolni és magával ragadni egy homokos tengerparton a bámészkodók tömegét. A fejlesztők véleménye, hogy a BeachBot nem egy egyszerű robot csupán, hanem egy barátságos lény, amely gyorsan megkedvelhető, ráadásul aranyosan néz ki.

A BeachBot mindössze 60×40×40 cm és három kerékkel rendelkezik. Ennek köszönhetően nem süpped a homokba és megfelelően fordulékony is. A rajzoláshoz egy hét különálló elemből alkotott gereblyét használ, melyet egy szervo motor működtet. Mindez a robot farok részében található, így látványos és különböző szélességű vonalakat képes maga után húzni a homok finom felületébe.

Beachbot teknős rajz a tengerparton

Beachbot teknős rajz a tengerparton

A szép rajz elkészítéséhez először a robotot kalibrálni kell. Ehhez a beépített lézerszekkener és a környezetében elhelyezett reflektív oszlopok szükségesek. Ezekkel képes behatárolni saját magát és feltérképezni környezetét, ahová a rajzot elkészíti. A szuper képességek és a technikai megoldások mellett a tervezőknek olyan apróságokra is figyelniük kellett, mint a megfelelő szigetelés. Azt ugyanis mindenképpen el szerették volna kerülni, hogy a BeachBot belsejébe homok vagy víz kerüljön. A robot ennek jegyében egy alumínium házzal és megfelelő tömítésekkel lett felruházva. Persze az alakját is kellő gonddal választották meg, így kapott a BeachBot teknős utánzatú tetszetős formát.

Beachbot robot munka közben

Beachbot robot munka közben

Mint minden jó munkát, a BeachBot projektet is számos prototípus elkészítése és több tesztelés előzött meg. A fejlesztők egy komplett mini strandot is elkészítettek, ahol könnyebben kipróbálhatták az egyes megoldásokat.

A robot elkészítésében összesen hét gépészmérnök, egy villamosmérnök és két ipari tervező vett részt.

(forrás: Beachbot.ch)

Hozzászólások lezárva.