Munkagépek hatékonyságát növeli a Bosch új megoldása

Komoly problémát okoz a nagyobb építőipari, vagy mezőgazdasági munkagépflottát üzemeltetők részére, ha nem tudják, korrekten merre járnak, mióta üzemelnek a járműveik. Különösen releváns ez nagy és bonyolult építkezések során, ahol a gépek ebből eredő kihasználatlansága a termelékenységre is negatív hatással lehet. A Bosch új IoT-alapú, hálózatba kapcsolt eszközkereső megoldása, a Bosch TRACI nyújt támogatást, hogy a munkagépeket és másfajta járműveket a leghatékonyabban tudják használni az építési és mezőgazdasági területeken azzal, hogy permanensen nyomon követi és elemzi a járművek helyzetét. „A Bosch TRACI nyújt támogatást a várakozási, keresési és szállítási időtartamok minimálisra csökkentésében” – mondta Jan Philipp Büchner, a Bosch TRACI termékmenedzsere.

Szimplán javítható a gépek kihasználtsága

A társaság megoldása a járművekre szimplán felszerelhető érzékelőkből egy, a járművek adatait kiértékelő felhőalapú szoftverből és digitális szolgáltatások széles sorából áll. Elsőként minden járművet felszerelnek egy saját áramellátással ellátott, kompakt Bosch TRACI-szenzorral, amely nyomon követi a jármű helyzetét, mozgását, mindemellett más adatokat is.

Munkagépek hatékonyságát növeli a Bosch új megoldása

Munkagépek hatékonyságát növeli a Bosch új megoldása

Ezután a konstrukció egy zárt hálózaton – LoRaWAN – át kódolva továbbítja az adatokat a Bosch IoT felhőbe. A felhasználók ezen át hozzáférnek az érzékelő adataihoz, és integrálhatják azokat létező logisztikai, ütemezési és üzemelés-tervezési program rendszereikbe. Az adatok mindemellett egy okostelefonos alkalmazásban vagy internetes böngészőben is megfigyelhetők. A Bosch TRACI hozzájárulásával ezáltal jobban ki lehet használni a munkagépeket, és fel lehet gyorsítani az anyagok elosztásának folyamatát.

A Bosch eszközkeresője a mezőgazdaságban is hatékony segítséget nyújt: összekapcsolódik a létező mezőgazdasági géprendszerekkel, emellett a Bosch Deepfield nevű szenzoralapú nyomkövetőjével. A megoldás olyan összekapcsolt gépek – példaként vetőgépek – üzemóráinak rögzítésére is alkalmas, amelyek nem rendelkeznek önálló áramforrással. Mindez jelentőségteljesen csökkenti a gépek meghibásodásának és a drága javításoknak a kockázatát.

Erős, tartós, multifunkcionális

A Bosch TRACI-t fejlesztése alatt építési területeken és földeken is tesztelték, hogy megvizsgálják, a szenzorok bírják-e a mostoha körülményeket – példának okáért, ha a munkagépet nagynyomású gőzborotvával tisztítják. A szerkezetek különösen jól ellenállnak az ütésnek és a folyadékoknak. Egy érzékelő élettartama a jellemző felhasználás során 3-tól 6 évig terjed. Ez akár 10 évre is meghosszabbítható, ha az érzékelő által közvetített adatok mérési és továbbítási intervallumai csökkennek.

Hosszú élettartamának és a strapabíró szerkezetének hála a Bosch megoldása nemcsak az építőiparban és a mezőgazdaságban, hanem más ágazatokban is felhasználható. Akár okosvárosokban is alkalmazható: megkönnyítheti példának okáért az önkormányzat járműveinek kezelését és nyomon követését, vagy hasznosítható távvezetékek felügyeletére annak érdekében, hogy időben észleljék a sérüléseket. A Bosch TRACI jó megoldás lehet külfejtésű bányákban is a gépek és a szállítószalagok állapotának ellenőrzésére, hogy a karbantartást szükség alapján el tudják végezni.

Hozzászólások lezárva.