Isteni kibocsátású SUV-k: akár tisztábbak is lehetnek mint a települési levegő

Érdekes tesztet közölt nemrégiben az Auto Motor und Sport német szaklap: a 2019/18. számában publikált mérés széria a dízel kipufogógáz és a stuttgarti települési levegő szálló por tartalmára koncentrált. Más kipufogógáz-összetevőkhöz képest mert a szilárd részecskék, a szálló por egészségkárosító hatása bizonyult jelentősnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagy részecskékre vonatkozó PM10-es, és kisebb részecskékre vonatkozó PM2. 5-ös határértékei a részecskék tömegét érintik. Ám belégzéskor épp a legkönnyebb és legkisebb részecskék jutnak be legmélyebbre tüdőnkbe.

Ameddig a települési levegőre vonatkozó szálló por határértékben a részecskék száma nem kritérium, a gépjárműk emissziós követelményeiben a szilárd részecskék tömege mellett a számuk is mérési szempont, ezáltal ez a helyzet a dízelmotorok tekintetében is 2011 óta. Az Auto Motor und Sport és az Emission Analytics mérőberendezései így nem súlyra mérték a dízel gépkocsik kipufogógázában található részecskéket, hanem megszámolták őket. Az összehasonlíthatóság kedvéért a kipufogógáz mellett a mérés helyszínén a stuttgarti települési levegő részecske számát is meg kellett állapítani, ezt követően ezt vetették össze a kipufogógáz-mennyiség részecske tartalmával.

Isteni kibocsátású SUV-k: akár tisztábbak is lehetnek mint a települési levegő

Isteni kibocsátású SUV-k: akár tisztábbak is lehetnek mint a települési levegő

A mérésben öt gyakori üzemállapot szerepelt: regeneráció, hideg indítás, alapjárat mindemellett mérsékelt és nagy terheléssel megtett út meleg motorral. A táv 3, 30 ezenkívül 300 km volt, a közepes és a hosszú rész részecske terhelésébe egy-egy részecskeszűrő öntisztítást is belekalkulálva. A 3 km-es szakaszon a hideg részecskeszűrőben nem indul el a korom hamuvá égetése.

A nitrogén-oxidok szintjét ezúttal nem vizsgálták, mert korábbi tesztek esetén a mai Euro 6d Temp és Euro 6d besorolású gépkocsik visszatérően igazolták, hogy kipufogócsövükön alig távoznak nitrogén-oxidok, és gond nélkül teljesítik az igen kemény határértékeket.

Remekelt a Tiguan TDI

A tesztre véletlenszerűen négy márka kiválasztott típusai az eltérő kategóriákat képviselték, melyek közt egy Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4 MOTION kipufogó csövére is csatlakoztatták a hordozható kipufogógáz elemző berendezést (PEMS-Portable Emissions Measurement System).

A Tiguan TDI, amely a négy gépkocsi közül messze a legkisebb részecske kibocsátással működött a teszten, és egy szennyezett napon a közepes, 30 km-es úton is csökkenteni tudta a szálló por terhelést, még akkor is, ha ezen az útszakaszon megy végbe a részecskeszűrő tisztára égetése, ami ennek értelmében elméletileg a legkedvezőtlenebb konstelláció lenne.

A mérésben szereplő gépjárműk kipufogógázával a vizsgált üzemállapotok zömében kevesebb szilárd részecske távozott, mint amennyit a motor elöl a levegővel beszívott. A független mérés széria újabb bizonyítéka annak, hogy a dízelmotor nemcsak erős, nemcsak kevesebbet fogyaszt, nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás visszafogásában előnyös, de igazoltan tisztábban is üzemel.

Hozzászólások lezárva.