Nagyon sok új eszközt és saját operációs rendszerét is prezentálta a Huawei

Elénk tárta saját, jövőbe mutató operációs rendszerét a Huawei Technologies. A HarmonyOS már nemcsak az okostelefonok, hanem minden okoseszköz ergonomikus, gördülékeny és biztonságos összekapcsolódását, ezenfelül együttműködését nyújtsa a fogyasztóknak. A megosztott technológiára támaszkodva az eddig külön-külön funkcionáló okoseszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze. A társaság több olyan új eszközt – köztük okosórákat (Watch 3 Series), vezeték nélküli fülhallgatókat (FreeBuds 4), tableteket (MatePad Pro), digitális ceruzát (M-Pencil) és megjelenítőket (MateView, MateView GT) – is bemutatott, melyeken már a cég új operációs rendszere, a HarmonyOS fut.

Egységet hoz létre

A felhasználók döntő része napjainkban már nem egy, hanem több okoseszközt használ egyszerre, ami nem állandóan megy zökkenőmentesen. Gyakran túl bonyolult a gépezetek összekapcsolása és az eszközökön felfedezhető applikációk kezelése. A HarmonyOS fejlesztése alatt az egyik legszámottevőbb cél ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése és a konstrukciók közti gördülékeny összefogás megteremtése volt.

Nagyon sok új eszközt és saját operációs rendszerét is prezentálta a Huawei
Nagyon sok új eszközt és saját operációs rendszerét is prezentálta a Huawei

Okoseszközöknek szánt jövőbe mutató operációs rendszerként a HarmonyOS együttes nyelvet biztosít a különféle konstrukciók kapcsolódására és együttműködésére, komfortos, zökkenőmentes és biztonságos élményt nyújtva a felhasználóknak. A megosztott technológián alapuló rendszerszoftver az eddig függetlenül funkcionáló eszközöket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze a hardverintegráción és a Service Widget-eken át. Ezeket a lehetőségeket a társaság a fejlesztők előtt is megnyitja.

„Olyan világban élünk, ahol minden szerkezet okos és kapcsolódik egymáshoz. A HarmonyOS és az ezt futtató gyártmányok jól példázzák erőfeszítésünket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt hozzuk el mindenkinek a jövőbe tekintő megközelítéssel” – mondta Richard Yu, a Huawei Vásárlói Üzletágának vezetője.

Egy rendszer mindfelett

A gépezetek közti kommunikáció még sosem volt ilyen klasszikus, mint a HarmonyOS-szel. A felhasználók az úgynevezett Többkészülékes vezérlőpult (Multi-device Control Panel) felületén felfedezhető „drag-and-integrate” funkcióval szabadon összekapcsolhatják készülékeiket.

Példának okáért egy esti filmnézésnél elegendő megnyitni a Control Panelt és az okoskijelző ikonját áthúzni a telefon ikonjára, mindent összevetve a film a telefonról egyből a TV-re ugrik át. A FreeBuds használatához mindazonáltal a fülhallgató ikonját kell áthúzni a telefonéra, mindent összevetve a hang máris a TV helyett a Huawei fülhallgatóján át szól. Ez mindössze egyetlen példa a szupereszköz-élményre.

A HarmonyOS új, többkészülékes vezérlőpultja (Multi-device Task Center) biztosítja az alkalmazások használatát különféle készülékeken nélküle, hogy telepíteni kelljen őket mindegyiken, ezáltal minden szerepkör és szolgáltatás bárhol és bármikor elérhető. Az éppen használt programok és alkalmazások minden olyan eszközön láthatók, amelyeken a HarmonyOS fut és részei a szupereszköz rendszerének. Ha nagyobb képernyőre lenne szükség egy mobiljátékhoz, elegendő előhívni az úgynevezett Overview Screent és átküldeni a játékot a MatePad Pro kijelzőjére.

A modern HarmonyOS Home Screen átláthatóbb és rendszerezettebb, mint valaha. Az appokban egy felhúzással Service Widget-ek generálhatók, amelyek valós idejű, gond nélkül elérhető információkat mutatnak meg, az alkalmazás megnyitása nélkül. Egyes alkalmazásoknál egy felfelé csúsztató mozdulat után végezve az ikonon egy nagyobb lebegő ablakban megjelennek a legnélkülözhetetlenebb információk, példának okáért a legutolsó öt e-mail, vagy az utolsó jegyzet első pár sora. A Service Widget-ek mérete szabadon változtatható és a képernyőn bárhol eltüntethetők.

A modern operációs rendszer példa nélküli dizájnt kapott, külön betűtípust készítettek hozzá HarmonyOS Sand néven, ameddig az animációkat (Gravitational Animations) a természet ihlette.

Előtérbe állított biztonság

A Huawei elkötelezett a felhasználók adatainak és biztonságának védelme mellett, melyet a HarmonyOS az EMUI adatvédelmi és biztonsági technológiáira építve és azokat fejlesztve nyújt. Alapvető cél volt, hogy csak az arra jogosult felhasználó érhesse el az adatokat az adott készüléken, így a rendszer biztosítja, hogy minden konstrukció, azonkívül a tárolási, adatátviteli és -tárolási folyamat mind biztonságos legyen. A felhasználók a telefon feloldásához az okostelefon arcfelismerését és egy külön ellenőrzést is használhatnak, ami megvizsgálja, hogy ténylegesen a felhasználó viseli a telefonhoz csatlakoztatott órát.

A HarmonyOS valamint kategóriánként kezeli a felhasználók adatait és sajátos, szintalapú biztonsági mércéket állít be az összekapcsolt szupereszközök részére. Csak a szigorú biztonsági követelményeknek használható kellékek férhetnek hozzá a biztonsági szintjüknek praktikus adatokhoz. A HarmonyOS alkalmazásai szigorú tesztelésen esnek át a fejlesztés, megjelenés, telepítés és használat közben.

Új okoseszközök HarmonyOS-szel

A rendezvényen a Huawei több olyan készüléket tárt a közönség elé, amelyeken a HarmonyOS 2 fut, akárcsak a Watch 3 okosórákat, a MatePad Pro-t, a jövőbe mutató, aktív zajszűréses, vezeték nélküli fülhallgatót, a Freebuds 4-et, az M-Pencil digitális okosceruzát, valamint két csúcskategóriás kijelzőt, a MateView-t és a MateView GT-t.

Huawei Watch 3 sorozat

A Huawei új zászlóshajó okosórája, a Watch 3 a csukló divatos és okos éke: az ívelt üveglappal és 316L rozsdamentes acélvázzal szerelt szerkezet modern koronával érkezik, amely érzékeli a heterogén mértékű nyomást és érintésre haptikus visszajelzést ad, mindent összevetve az óra ugyanabban az időben ergonomikus és egyszerűen kezelhető. A HarmonyOS-nek hála a Watch 3 masinák zökkenőmentesen kapcsolhatók össze a Huawei okostelefonokkal. Az órákon mostantól a felhasználó már hívásokat indíthat és fogadhat, azonkívül zenét is hallgathat. Mindehhez elegendő a telefonszámot és az adatokat megosztani egy okostelefonnal.

A Watch 3 órák profi fitnesz- és egészségfunkcióival akár százféle edzésmódot támogat. Legfrissebb funkcióként már a testhőmérsékletet és a vér glükózszintjét is méri. SOS funkciókkal büszkélkedhet és érzékeli, ha a felhasználó elesik, felkínálva a segélyhívást. Figyelmeztet azonfelül a gyógyszer beszedésének idejére és a rendszeres folyadékbevitelre is.

A Watch 3 Pro okos üzemmódban akár öt napig, ultrahosszú üzemmódban mindazonáltal 21 napig bírja egy feltöltéssel, ameddig a Watch 3 okos üzemmódban három, ultrahosszúban ugyanakkor tizennégy napig funkcionál.

MatePad Pro

A korszerű MatePad Pro tablet káprázatos, 12,6”-es OLED FullView kijelzővel és 90%-os kijelző-test aránnyal érkezik, ami a piacon elérhető tabletek közt pillanatnyilag a legnagyobb. A HarmonyOS adatkezelési- és feladatmegosztási képességeivel a gépezet zökkenőmentesen képes egyesült erővel dolgozni okostelefonokkal és számítógépekkel, megduplázva a produktivitást és kreativitást, legyen az az irodában vagy akár otthon.

A MatePad Pro segíti a Többkészülékes együttműködést (Multi-screen Collaboration) is a tablet és PC-k közt: Tükrözés és Kiterjesztés üzemmódban a tablet rajztáblává és kijelzővé válik. A tabletekkel egyesült erővel mutatták be a cég digitális ceruzájának második generációját is. A Huawei M-Pencil nem kizárólag a készülékek kezelésében nyújt támogatást, de bármilyen beviteli mezőben található kézírást valós időben digitális szöveggé formálja.

Hozzászólások lezárva.