Sebészeti robottal is műtenek ezentúl a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán. A géppel az elképzelések alapján heteken belül műtéteket fognak végezni – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a sajtó képviselőivel.

Közleményük alapján a DaVinci Xi nevet viselő géppel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, sőt még szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni az elkövetkezendő időszakokban a régió legnagyobb fekvőbetegellátó intézményében, a Janus Pannonius Klinikai Tömbben.

Sebészeti robottal is műtenek ezentúl a pécsi klinikán

Sebészeti robottal is műtenek ezentúl a pécsi klinikán

Az orvosképzést is szolgáló gép kínálja, hogy heterogén oktatóprogramokkal, valós beteg jelenléte nélkül sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek a biztonságos műtétek majdani végrehajtásához indokolt technikai tudást.

Papp Andrást, a PTE Klinikai Center robotsebészeti munkacsoportjának vezetőjét elevenítve közölték: a modern eszközzel egyedi beavatkozásokat hajtanak végre úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően.

Az egyetem információja alapján Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, az intézmény korábbi rektora a projekt létrejöttében az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerepét méltatta az átadón és közölte: az elmúlt, tízéves folyamat végére került pont a készülék beszerzésével, a pécsi klinikum orvosainak felkészültsége, szakmai tudása mindazonáltal előrevetíti a sikert.

A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett sebészeti robottal várhatóan heteken belül, még októberben elvégzik az első műtéteket azok az orvosok, akik internacionális robotsebészeti szakvizsgán szereztek ezelőtt képesítést – olvasható a közleményben.

mti

Hozzászólások lezárva.