A kijárási korlátozások folyamán közösségi élményt nyújthatnak a videojátékok

Jelen pillanatban az összes régebbinél több időt töltünk otthon: a négy fal közt dolgozunk, tanulunk és kapcsolódunk ki. A bezártságnak jó néhány negatív pszichológiai hatása lehet, így nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozások alatt jelentős odafigyelnünk a fizikai mellett a mentális aktivitásunkra is. A videojátékok valódi közösségi élményt nyújthatnak, és szakértők alapján is jó eszközként szolgálhatnak a bezártság és az elszigeteltség okozta mentális nehézségek csökkentésére. Az LG Magyarország összegyűjtötte, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek az aktuális helyzetben a játéknak, és tippeket is ad arra, hogy milyen felszereléssel tanácsos beszállni a gaming világába.

Hogyan segíthetnek a videojátékok?

A videojátékok szélsebes, komfortos és egyszerűen elérhető alkalmat kínálnak a közösségi kapcsolódásra, a versenyzésre és agyunk megdolgoztatására. Olyan interaktív élményt ígérnek, amely kiszakít minket fizikai környezetünkből, ezzel mindazonáltal kvázi „mentális vakációra” küldi agyunkat. Az online játékon át kapcsolatban maradhatunk barátainkkal, szeretteinkkel és akár új ismeretségekre is szert tehetünk, mert a virtuális térben töméntelen emberrel találkozhatunk – a League of Legends világában példaként havonta több mint 110 millió játékos fordul meg. A gaming közösségekben azok is társaságra lelhetnek, akik nem mozdulnak ki otthonról. [2] Érdekes adat lehet azok részére, akik úgy gondolják, hogy a videojáték főleg a gyerekek szórakozása, hogy a játékosok átlagéletkora 35 év – mindent összevetve ennek értelmében sosem késő belevetnünk magunkat ebbe a világba. [3]

A játékokban nagyszámú, a való életben is megjelenő közösségi viselkedési forma van jelen, mint amilyen az együttérzés, a csapatmunka vagy az együttes stratégiai gondolkodás. Ha szeretnénk élni a játékok kínálta mentális tréning lehetőségével, jó néhány játéktípus közül válaszhatunk. Már az olyan puzzle jellegű játékok, mint a Tetris is csökkenthetik a depressziót és a stresszt. Az olyan lassú játékmenetű ún. szerepjátékokban (Role Playing Games, RPG), mint a The Sims vagy a Monument Valley azonosulhatunk játékbeli karakterünkkel, ezzel mindazonáltal olyan kontroll érzését kapjuk, amely az aktuális helyzetben hiányzik a mindennapjainkból. A „lövöldözős” – hivatalos nevén First Person Shooting, FPS – játékokban ciklikusság jelenik meg: a játékos addig tanul, amíg nem ér el eredményeket, ezek az eredmények mindazonáltal elégedettségérzetet okoznak. A titok pont a próbálkozásban rejlik: lehet, hogy első alkalommal nem leszünk sikeresek, de a játékba fektetett munka meghozza a gyümölcsét, ami gyakorlatilag megegyezik egy viselkedésterápia folyamatával.

A kijárási korlátozások folyamán közösségi élményt nyújthatnak a videojátékok

A kijárási korlátozások folyamán közösségi élményt nyújthatnak a videojátékok

Az ír Lero kutatóintézet felmérése alapján a videojátékok a kognitív készségek széles skáláját – ismeretszerzés, emlékezés, gondolkodás, figyelem – fejleszthetik. Ez konkrétan igaz az olyan akció kategóriába sorolható játékokra, akárcsak a Call of Duty, a League of Legends vagy a Fortnite. A kutatásban a rendszeres játékosok figyelme, emlékezőképessége, információfeldolgozása és feladatok közti váltásokra való készsége kimagasló volt azokhoz képest, akik nem játszanak rendszeresen videojátékokkal. A Genfi Egyetem amellett bizonyította, hogy az ezelőtt játékokat nem játszók kognitív teljesítőképessége is javulhat az akciójátékokkal, a 60 és 77 év közti korosztályban példaként már két hét játék után is kimutathatóan javultak az olyan kognitív képességeik, mint az emlékezés. [5] A gaming így a járvány ideje alatt is aktívan tarthatja azokat, akik egyedül maradtak – bármilyen korosztályba is tartozzanak.

Rekordszámok a járvány alatt

Az utóbbi hetekben több játékgyártó költségmentesen is elérhetővé tette termékeit. Az újdonsült gamerek lelkesedését mi sem alátámasztja jobban, mint hogy a március 10-én bejelentett, díjmentes Call of Duty Warzone című játéknak már most 50 milliónál is több regisztrált játékosa van. A Verizon március 17-én kiadott riportja alapján Amerikában a videojáték-használat 75 százalékkal növekedett a korlátozási ajánlások közzététele után, április 9-re ugyanakkor ez az arány már 115 százalék volt. [6]

Mit tegyünk, ha most kezdenénk bele?

Ha a pozitív hatásokat látva örömmel belevetnénk magunkat a játékba, célravezető tudnunk, hogy nincs szükség jellegzetes képességekre ahhoz, hogy valaki játékossá váljon, mindemellett csaknem az összes játékban vannak nehézségi fokok is, mindent összevetve hasonló képességű emberekkel szállhatunk versenybe. Az LG Magyarország 2019-es országos tetszetős felmérése alapján a fiatalok és a gamerek döntő része (52 és 73%) alapján a PC vagy a laptop az ideális konstrukció a játékra, de ebben a körben a konzolok is kedveltebbek (22%), mint az átlagos magyar internetezőknél. Az átlagos magyar netezők mert először is mobilon vagy tableten (53%) játszanak, ezt követi a PC és a laptop (39%), harmadik helyen ugyanakkor a konzolok (9%).

Kezdőként nem kell nagy befektetésre gondolnunk a felszerelés tekintetében. „Ahhoz, hogy belekóstoljunk a játékok világába, elegendő egy belépőszintű, átlagos személyi számítógép, egy egér alátéttel, egy komfortos billentyűzet, egy átlagos mikrofonos fejhallgató vagy headset és stabil internetkapcsolat. Kezdőként is célszerű egy minimum 27 hüvelykes és legalább FullHD felbontású, lehetőleg IPS megjelenítőt választani képernyőnek, hogy a játékban tényleg el tudjunk merülni” – ajánlja Orémus Eszter, az LG IT termékekért felelős marketing menedzsere. „Természetesen amennyire fejlődünk, úgy lehet szükségünk egyre komolyabb felszerelésre.” Az LG szakértője alapján a módok úgyszólván korlátlanok gaming árucikkek tekintetében, ugyanis a vállalat kínálatában is példának okáért az egyszerűbb FullHD kijelzőktől az akár 38 hüvelyk – azaz közel egy méter – átmérőjű, konkrétan játékosoknak kifejlesztett professzionális kijelzőkig minden kategória megtalálható Magyarországon. Napjainkban már elérhetőek olyan televíziók, mint a G-Sync támogatású LG OLED tévék, melyek a szélsebes mozgások korrekt lekövetésével nagyszerűen alkalmasak akár komolyabb konzolos vagy PC játékokhoz is, és képesek a kifogástalan feketével és az intenzív színekkel előállított képminőséget akadásmentes játékkal kombinálni. Ugyancsak vannak olyan mobilkészülékek, amik konkrétan előnyösek játékhoz, ilyenek példaként azok a dupla kijelzős megoldások, ahol a telefon egyik monitora az adott játékhoz helyes kontrollerként hasznosítható, ameddig a másikon problémamentesen követhetjük a játékmenetet.

Hozzászólások lezárva.