Arcfelismerő beléptető rendszert indítottak a moszkvai metró minden állomásán

A moszkvai metró minden állomásán üzembe helyezték az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert.

Az utasoknak mostantól lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, mindemellett bankkártya- és okostelefon-használat nélkül, a FacePay digitális kamerákkal felszerelt kapuin át jussanak be az orosz főváros több mint 240 metróállomására. A szolgáltatás aktiválásához az utasnak a magáról mobiltelefonnal alkotott felvételt az erre kifejlesztett alkalmazáson át be kell küldenie a moszkvai metrónak. A viteldíjat belépéskor a FacePay levonja az utazó bankkártyájáról vagy közlekedési bérletkártyájáról, a Trojkáról.

Makszim Likszutov moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak nyilatkozva a rendszerrel kapcsolatban egyebek közt azt méltatta, hogy a Covid-19-járvány közepette kontaktusmentes belépést kínál. Igyekezett megnyugtatni az utasok adatbiztonsága okán aggódókat, hogy a rendszer megfelelően titkosított, és a beléptetőkapu kamerája egy „biometrikus kulcsot” olvas be, nem ugyanakkor az arcképet vagy más saját adatot.

„Az alapkonfiguráció értelmében minden magán adatot a bankok tárolnak, mi csak egy elektronikus kódot kapunk, mint a hitelkártyák tekintetében. Mi nem tárolunk privát adatokat” – nyilatkozott a helyettes polgármester ezelőtt a Bloombergnek.

Likszutov alapján a Face Payt az jövőbeni három évben a metró utasainak akár a 15 százaléka is rendszeresen használhatja ezután.

„Moszkva az első település a világon, ahol a rendszer ilyen mértékben funkcionál. A FacePay letisztult használatának sehol a világon nincs párja” – nyilatkozott.

Az elképzelések alapján a rendszerhez a későbbiekben csatlakoztatni fogják az orosz főváros felszíni vasúti és másfajta tömegközlekedését is.

A moszkvai hatóságok az arcfelismerő modern műszaki megoldást már a mai napig is széles körben alkalmazzák; az orosz főváros közel 200 ezer digitális térfigyelő kamerából álló hálózatát bűncselekmények gyanúsítottjainak azonosítására használják. Jogvédő aktivisták ellenben attól tartanak, hogy a rendszert törvénysértő megfigyelések eszközeként is felhasználhatják.

Andrej Kicsigin, a moszkvai metró vezetőjének biztonsági helyettese azt mondta, hogy 2020 augusztusa – a FacePay tesztelésének kezdete – és idén március közt 900 olyan embert vettek őrizetbe, akit súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg. Az RBK gazdasági lap ezelőtt azt írta, hogy a kamerákat a biometrikus azonosításra szakosodott orosz VisionLabs vállalat forgalmazta.

A Kommerszant című napilap egyébként a héten azt írta, hogy a moszkvai önkormányzat úgy akarja átalakíttatni a közszolgáltatási Mos. ru weboldalt, hogy az oda feltöltött felhasználói fényképeket a bűnüldöző hatóságok önvezérelten megkapják. A hírt a moszkvai polgármesteri hivatal cáfolta, de a Kreml alapján a biztonsági tisztviselőknek már most is törvényes hozzáférésük van az orosz közszolgáltatási portálokon tárolt magánadatokhoz.

mti

Hozzászólások lezárva.