Újabb mérföldkőhöz ért az LG a 6G fejlesztése kapcsán

Az LG Electronics (LG) megerősítette átfogó vezető szerepét a mobilhálózati modern műszaki megoldás területén azzal, hogy sikeresen tesztelte a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban, 320 méteres távolságban, szabadtéren.

A berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben (HHI) szeptember 7-én lezajlott teszt egyrészt azért számít mérföldkőnek a 6G THz modern műszaki megoldás kereskedelmi forgalomba hozatala kapcsán, mind a beltéri, mind a kültéri települési területeken történő használat tekintetében, mert a települési makrocellák bázisállomásainak referencia-cellái kültéren megközelítően 250 méteres távolságban vannak, másrészt mindazonáltal azért, mert előző évben augusztusban még csak a 100 méteres kültéri adatátvitelt tudta teljesíteni az LG.

Az ultraszélessávú frekvenciákat használó 6G valamelyest rövid hatótávolsággal büszkélkedhet, mindemellett az adástól a vételig teljesítményveszteség léphet fel. E problémák megoldására az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) szövetségben fejlesztett ki egy olyan teljesítményerősítőt, amely képes növelni az átviteli erősséget, illetve egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely rendbe hozza a bejövő jel minőségét.

Újabb mérföldkőhöz ért az LG a 6G fejlesztése kapcsán

Újabb mérföldkőhöz ért az LG a 6G fejlesztése kapcsán

A nemrégiben tartott bemutatón a felek többcsatornás teljesítményerősítője több mint 20 dBm-es jelkimenettel rendelkezett – ez több mint 5 dBm-es növekedést jelent az LG és a Fraunhofer HHI és az IAF által az előző kísérletben alkalmazott megoldáshoz képest. A teszt alatt egy olyan alacsonyzajszint-erősítőt használtak, amely minimalizálja a jel vétele esetén jelentkező zajt. Azért, hogy a jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatal könnyebb legyen, ezeket a modern technológiákat az LG legkorszerűbb, az integráltáramkör-gyártásra nagymértékben alkalmas moduldizájnjába integrálták.

„A legutóbbi teszt sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk az 1 terabit (TB)/másodperces 6G sebesség megvalósításához mind beltéren, mind a kültéri települési területeken” – mondta Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke. „Az LG folytatja együttműködését a kutatóintézetekkel és az iparági innovátorokkal azért, hogy tovább erősítse vezető szerepét a 6G technológiában. Arra számítunk, hogy a 6G a kereskedelmi teljesítmény és a modern felhasználói élmények egyik fő mozgatórugója lesz az elkövetkezendő időszakokban, továbbá nem lehetnénk jobb helyen, mint itt, vagyis a fejlesztés élvonalában.”

Az LG azt tervezi, hogy szeptember 23-án a szöuli LG Science Parkban megrendezendő 6G Grand Summiton jelenti be a legmodernebb 6G távközlési tesztjének részletes eredményeit, amellett áttekintést ad a modern műszaki megoldás korábbi fejlesztéséről. A társaság a rendezvényt Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Akadémiai és Technológiai Intézettel (KAIST) és a Koreai Szabványügyi és Akadémiai Kutatóintézettel (KRISS) kooperálva rendezi meg.

Az 5G vezeték nélküli hálózatokhoz képest a 6G sokkal jobb adatátviteli sebességet nyújt alacsonyabb késleltetéssel és nagyobb megbízhatósággal. A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a modern műszaki megoldás kereskedelmi forgalomba hozatala mindazonáltal 2029-re valószínű.

A mindenre kiterjedő üzemek versenyt futnak azért, hogy beléphessenek a 6G modern műszaki megoldás világába. Ez a modern műszaki megoldás kulcsfontosságú szerepet fog játszani több fejlesztés megvalósulásában, az ultrarealisztikus mobil hologramoktól kezdve az IoT (a dolgok internete) és az ún. ambient computing következő fázisáig, amely az emberek, eszközök és terek szerves összekapcsolásával adaptívabb, személyre szabottabb élményeket nyújt ezt követően.

Azért, hogy a 6G területén még mindig vezető szerepet tölthessen be, az LG aktívan együttműködik a Föld elismert kutatóintézeteivel, egyetemeivel és vállalataival. A társaság célja mindemellett, hogy K+F együttműködési zónákat hozzon létre a 6G alaptechnológiái részére, szorosan egyesült erővel dolgozva olyan szervezetekkel, mint a Fraunhofer HHI és IAF, a KAIST, a KRISS és a Keysight Technologies, mindent összevetve gyorsítva fel a vezeték nélküli hálózati kommunikáció következő generációjának megjelenését.

2021 júniusában az LG-t választották meg a Next G Alliance alkalmazási munkacsoportjának vezetőjévé. A Next G Alliance az Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS) iparági kezdeményezése, amely 6G modern műszaki megoldások megvitatására és a 6G távközlési szolgáltatások jövőbeli irányának meghatározására alakult meg.

Hozzászólások lezárva.