Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a Neumann János Felsőfokú intézményben

Új elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a kecskeméti Neumann János Felsőfokú intézményben (NJE). A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az NJE közti kooperáció eredményeként létrehozott Supermoto fejlesztése esetén utcai és közúti közlekedésre alkalmas motorkerékpár tervezését tűzték ki célul a fejlesztők.

A projekt résztvevői a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és tanítói, mindemellett az NJE GAMF Műszaki és Informatikai Kar Továbbfejlesztett Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói voltak – közölte a sajtó képviselőivel a Neumann János Egyetem.

Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a Neumann János Felsőfokú intézményben

Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a Neumann János Felsőfokú intézményben

Mint a közleményben kiemelték, az egész egészében elektromos meghajtású jármű megalkotása a két egyetemi intézmény közti partnerség, valamint szakmai kapcsolat első, meghatározó lépcsőfoka. A projekt legnélkülözhetetlenebb célkitűzése a műszaki és formatervezői munkák összehangolása, gyakorlati jártasság biztosítása a hallgatók részére a két szakterület közti közös összefogásban.

A találkozón tartott beszédében Csizmadia Norbert, a NJE Alapítvány kuratóriumának elnöke nyomatékosította, hogy a indítvány példaértékű: „jól mutatja, hogy a két egyetem által együtt hozott döntést követően az intézmények összefogásával, szoros együttműködésével, mindössze egy év alatt ténylegesen világraszólót lehet alkotni” – idézi a közlemény.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében közölte, „meglehetősen sűrű hetek és hónapok várnak még ránk ahhoz, hogy ez a motor és az előttünk álló együttes projektjeink a piaci hasznosítás útjára lépjenek”.

A Supermoto fejlesztése referencia arra, miként képesek mérnökök és designerek szövetségben olyasmit létrehozni, amely a zöld mobilitás felé mutat és a koncepcióból piacképes termékké válhat – áll a közleményben.

A jármű maximális sebessége 100 km/h, átlagos hatótávolsága (40-70 km/h sebességgel) 100 km. A motor beállított teljesítménye 5 kW, csúcsteljesítménye 11 kW, maximális nyomatéka 70 Nm.

A Supermoto teherbírása 130 kg, töltési ideje 5-6 óra.

mti

Hozzászólások lezárva.