Némi odafigyeléssel erőteljesen növelhető a háztartási gépek élettartama

Egy jó minőségű, megfelelően kiválasztott háztartási konstrukció hosszú évekig teheti könnyebbé a mindennapjainkat, különösen, ha odafigyelünk egy-két dologra, amivel nemcsak a készülékek élettartamát hosszabbíthatjuk meg, de akár kiemelkedő költségektől is megkímélhetjük magunkat. Mindehhez elég lehet havi pár perc ráfordítás, a tudatos eszközhasználattal ugyanakkor hozzájárulhatunk az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentéséhez is. Az LG szakértői a cég októberi, az e-hulladék legelőnyösebb kezelésének fontosságát kiemelő kampánya keretében árulnak el pár hasznos karbantartási tippet, hogy a lehető legtovább használhassuk otthon készülékeinket.

Némi odafigyeléssel erőteljesen növelhető a háztartási gépek élettartama

Némi odafigyeléssel erőteljesen növelhető a háztartási gépek élettartama

Mosógép

A szervizesek ismeretei alapján sokan elmulasztják a szerkezetük rendszeres karbantartását. Egyrészt az öblítő és a mosószer rárakódik a belső alkatrészekre és a dobra, ezek a lerakódások ugyanakkor a ruhákra kerülve idővel foltokat is hagyhatnak. Legalább ekkora problémát jelentenek a gumi ajtótömítésen és a mosószer-adagolóban megjelenő penészlerakódások, amelyek akár komoly egészségügyi gondot is okozhatnak.

Rendszeresen (kb. 10 – 15 alkalom után) futtassuk le az ún. dobtisztítás programot, mely magas hőfokon megtisztítja a mosógép dobját a lerakódásoktól. A mosószeradagolót időnként vegyük ki és mossuk át, a ciklusok végeztével ugyanakkor egy puha ronggyal töröljük át az kapu tömítő gumigyűrűt és hagyjuk nyitva a gép ajtaját a dohosodás megelőzésére. Jelentős a mosógép szűrőjének rendszeres tisztítása is.

Mosogatógép

Egy elhanyagolt mosogatógép ugyancsak bosszús helyzeteket teremthet már rövidtávon. Ennek egyik jele, hogy idővel ásványi anyagok és élelmiszermaradékok halmozódnak fel a gép belsejében, ami rontja a tisztítás hatékonyságát.

Időnként futtassunk le egy programot a drogériákban kapható mosogatógép tisztító folyadékkal. Szenteljünk figyelmet a kivehető szűrőknek is: ezeket időnként tegyük folyó víz alá, mivelhogy a tiszta alkatrészeken át sokkal hatékonyabban távozik a szürkevíz. Ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni azt sem, hogy a vízlágyító só tartálya megfelelően fel legyen töltve, mivelhogy a túl kemény víz következtében foltok maradhatnak az edényeken. Nagyjából kétévente tanácsos ellenőrizni a tömítéseket a vízvezeték csatlakozónál, hogy megbizonyosodjunk róla, nem szivárog a víz.

Hűtőgép

A háztartási nagygépek közt a hűtőszekrényre is javasolt kihangsúlyozott figyelmet fordítani, tudniillik ezt a berendezést használjuk a legtöbbet. Sokan úgy gondolják, hogy elég néha áttörölni a rekeszeket és a polcokat, ezzel le is tudták a kötelező tennivalót. Ezzel szemben a szerkezet korrekt élettartamának elérése szempontjából elengedhetetlen nem kizárólag belül, de kívül is ránézni néha a szerkezetre.

A hűtőt eleve nem szabad többek közt sem sugárzó hőforrásnak, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A konstrukció hátulján található kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, a faltól tartsunk legalább 5 cm távolságot, azonkívül ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, legalább félévente mindazonáltal portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, emellett szigetel-e az bejárat, a nem No Frost rendszerű eszközöket minden évben kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást.

Mikor is elérkezik a csere ideje

Természetesen egy hosszú élettartamú, jól karbantartott kellék tekintetében is elérkezik előbb-utóbb a csere ideje, akár nem kifogástalan működésről, akár szimplán arról van szó, hogy egy modernebb, példaként energiatakarékosabb készüléket választanánk. Mindkét esetben meghatározó, hogy használt készülékünk sorsáról felelősségteljesen gondoskodjunk, hogy az ne kerüljön szabálytalanul vagy feleslegesen a szemét közé.

Az LG Magyarország októberi kampányában az elektronikai hulladék legelőnyösebb kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Sokan nincsenek tudniillik tisztában azzal, hogy új áru online vásárlásakor – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – a házhozszállítás alatt díjmentesen kérhetik azonos kategóriájú használt elektronikai eszközük elszállítását. Az LG Webáruház október 3-31. közt most egy 10%-os kedvezménykuponnal honorálja azokat, akik új árucikk vásárlásakor visszaküldik használt elektronikai berendezésüket, mindent összevetve biztosítva, hogy az jó kezekbe kerül. Ezenkívül akkor sem kell aggódniuk, ha jó eszközt terméket cserélnek újabbra, az októberben alkalmazható állapotban visszaküldött termékeket mert az LG felújítja, a elengedhetetlen szervizelés és alkatrészcserék elvégzése után ugyanakkor jótékony célra ajánlja fel. Az árucikkek ezáltal egész élettartamuk alatt használatban maradnak, hozzájárulva ezzel a fenntartható eszközhasználathoz.

Hozzászólások lezárva.