Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép centrumában helyezték üzembe.

Spaller Endre, a KIFÜ elnöke az átadáskor kijelentette: a szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg.

A óriási számítási teljesítménnyel ellátott szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra napjainkban már nélkülözhetetlen a akadémiai életben éppúgy, mint az továbbfejlesztett ipari megoldások kidolgozásánál.

A Debrecenben elhelyezett berendezést az egész országban fogják használni háromnegyed részben szakemberek, de 20-25 százalékban a vállalkozásoknak is a rendelkezésükre áll – mondta.

Kijelentette még: a mindennapokban olyan feladatok megoldásában nyújt támogatást, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, az asztrológia, vagy az autóipar.

Spaller Endre jelezte, a Komondor bővíthető, ezáltal a következő években jelentkező újabb felhasználói igényeket is ki tudja ezután elégíteni.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja visszaidézte: az első, jóval kisebb teljesítményű szuperszámítógépet 2011-ben helyezték üzembe az felsőfokú intézményben, akkor hetven tudós kezdte meg a munkát a berendezéssel.

Napjainkban már csak az egyetemükön több mint száz szakember használja a szuperszámítógépet, amely a DE kezelésében van, de az egész állam akadémiai infrastruktúráját szolgálja – fűzte hozzá, megjegyezve: hogy a Komondor elhelyezésére szolgáló épületet, infrastruktúrát úgy formálták ki, hogy a későbbiekben bővíthető legyen a berendezés.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt emelte ki, hogy a tudomány és a gazdaság mellett energetikai szempontból is kardinális a településnek a Komondor.

A szuperszámítógép működtetésével keletkező hőt használják hiszen a következő években a debreceni sportuszoda fűtésére. Az ehhez elengedhetetlen infrastruktúrát most építik ki, ezáltal leválhat a távfűtésről – tette hozzá a polgármester.

mti

Hozzászólások lezárva.