A Bosch mesterséges intelligenciával teszi hibamentessé a gyártást

A mesterséges intelligencia (MI) több terrabájtnyi adatot képes feldolgozni másodpercek alatt, precízebb az érzékszerveinknél és gyorsabb az agyunknál. Az MI ezáltal támogatja az embereket, hogy a bonyolult összefüggéseket egy szempillantás alatt átlássák, és ennek ismeretében testhezálló intézkedéseket hozzanak. A Bosch Mesterséges Intelligencia Centruma (BCAI) egy olyan MI-alapú rendszert fejlesztett, amely a gyártási folyamat alatt már korai fázisban észleli az anomáliákat és a rendellenes működést. Mindent összevetve megbízhatóan csökkenti a gyártási hibákat, és korrigálja a portékák minőségét. „Mesterséges intelligenciával a gyárak hatékonyabban működnek és környezetvédelmi szempontból is jobb eredményeket érnek el. A produktumok ugyanakkor még jobbak lesznek. A modern MI-megoldásunkkal többmillió eurót takarítunk meg.” – mondta Dr. Michael Bolle, a Bosch digitális és technológiai igazgatója a Bosch digitális „AI CON” konferenciáján. Azokban a gyárakban, ahol tesztüzemben már használják az MI-megoldást, minden évben egy- és kétmillió euró közti összeget takarítanak meg. A hildesheimi üzem példaként MI hozzájárulásával korrigálta a belső folyamatokat. Ennek eredményeképpen a gépsorok ciklusidői 15 százalékkal csökkentek.

A Bosch mesterséges intelligenciával teszi hibamentessé a gyártást
A Bosch mesterséges intelligenciával teszi hibamentessé a gyártást

Az MI jótékony hatását tanulmányok is megerősítették, eszerint a gazdaság különösen sokat profitálhatna abból, ha a mesterséges intelligenciát széles körben alkalmaznák Németországban. A legnagyobb költségmegtakarítási potenciál – több mint 50 százalék (182 milliárd euró) – a mesterséges intelligencia által támogatott gyártásban rejlik (forrás: eco – Association of the Internet Industry és Arthur D. Little, 2019). A Bosch 2021-ben az egész világon bevezeti a BCAI révén alkotott mesterséges intelligencia megoldást, elsőként csaknem 50 hajtásláncgyártó üzemében, összesen több mint 800 gyártósort összekötve az MI-hez. Ennek eredményeként az elemző platform minden nap több mint egymilliárd adatüzenetet tárol ezután. Az elképzelések alapján a Bosch az MI-megoldást később minden gyárában bevezeti. A cég az ismereteket és a műszaki szaktudását is integráli a gyártáshoz használt új MI-technológia fejlesztésébe.

A Bosch MI-megoldása rendbe hozza a termelést és az árucikkeket

A korszerű MI analízis platformot a Bosch Mobilitási Megoldások kereskedelmi szektora teszteli. Az későbbi egy-két évben a Bosch csaknem 500 millió eurós befektetésnek hála létrehozza az egész digitalizációt és hálózatba kapcsoltságot gyáraiban. A cég várakozásai alapján 2025-ig a befektetett összeg kétszeresét, csaknem egymilliárd eurót takarítanak meg mindent összevetve. A projekt szerves része a mesterséges intelligencia használata. A BCAI és a telephelyek közti partnerség eredményeként a modern fejlesztés a Bosch Connected Industry Nexeed Manufacturing Execution System (MES) rendszert használja a különféle forrásból érkező adatok önműködő, valós időben történő összegyűjtésére, feldolgozására és elemzésére. A gépek szenzoradatai szolgáltatják az alapot a gyártási folyamat több pontján előforduló változás megállapításához. A Nexeed Ipar 4.0 számítógépes program „lefordítja” és megjeleníti az adatokat és a kódokat, az MI-rendszer javaslatot tesz az intézkedésre, a munkatárs mindazonáltal dönt az újabb lépésekről. A folyamat alatt egyedileg konfigurált, helyi használatra és a hozzáillő MI-elemzésre szabott dashboard felületek a fő tárgyak. Ezzel a beállítással könnyebb a hibák lehetséges okait megtalálni. A gépekhez és az összeszerelő gépsorokhoz ön-alkalmazkodó (self-adapting) folyamatok is illeszthetők. Ilyen esetben, ha példaként egy furat nem korrekt helyre került, az MI-rendszer önállóan kezdeményezi a létfontosságú lépéseket. Az MI-rendszert ezenfelül a gyártósorok mentén elhelyezett kamerák is támogatják, amelyek rögzítik a gyártási folyamatot. A megtanult minták alapján a rendszer megállapítja az eltéréseket, ezáltal esély kínálkozik az azonnali intézkedésekre. Ezenfelül, egyéni igényeknek megfelelő esetekben, a platformot helyszíni és ügyfélspecifikus adatokkal is összekötik. Ezáltal a rendszer még pontosabban tudja, hogy az árucikkeket hogyan gyártják az adott helyszínen, időben észleli a hibákat, és előre mutatja a kiszámítható meghibásodásokat.

A Bosch az MI segédkezésével használja ki a gyártási potenciált

Noha a gyártóipar elméletben már ismeri a lehetőségeket, a gyakorlatban még nem alkalmazza azokat: a német szervezetek több mint fele (58 százaléka) óriási potenciált lát az MI-ben, de hétből csak egy (14 százalék) használja most a mesterséges intelligenciát az Ipar 4.0-hoz (Bitkom, 2020). A németek egyértelmű döntő része (60 százalék) készségesen látná az MI fokozott alkalmazását az iparban, olyan ágazatokban, mint az autó- vagy a repülőgépgyártás – ez volt az egyik legnélkülözhetetlenebb megállapítása a Bosch AI Future Compass kutatásának. A 2020 novemberében bemutatott tanulmány alapján a válaszadók több mint kétharmada üdvözölné az MI alkalmazását a gépek meghibásodásának diagnosztizálásában, és másfajta high-tech területeken. A Bosch elkötelezett a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések használatát illetően: a gyártási műveletekben a modern műszaki megoldás nyújt támogatást minimalizálni a hibás portékák számát, rendbe hozza a gépek és rendszerek kihasználtságát, és optimalizálja a gyártási folyamatokat. „A mesterséges intelligencia korszakalkotó modern műszaki megoldás, amely a könyvnyomtatás feltalálásához mérhető, és forradalmasítja a gyártást. Hozzájárulásával a gépek és az árucikkek megtanulják, hogyan lehetnek okosak és előrelátók” – hangsúlyozza Bolle. A társaság gyártáshoz kapcsolódó alkalmazásainak meghatározó részét képezi a munkahelyek automata vizuális felügyelete, az nagy tudású gyártás menedzseléséhez készült szoftverek és a kifinomult energiagazdálkodás. A Bosch a 2021-es digitális Hannoveri Vásáron (április 12-16.) ismerteti a gyártáshoz ajánlott MI-megoldásokat.

A Bosch a vállalati stratégiájába is integráli a mesterséges intelligenciát

A Bosch kiemelten fontosnak tartja a mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket. A társaság célja, hogy 2025-re minden Boschnál konstruált produktum tartalmazzon mesterséges intelligencia alapú fejlesztést, vagy annak támogatásával történjen az adott portéka fejlesztése, gyártása. A cégcsoport komoly összegeket fordít arra, hogy csodás mestereket alkalmazzon, és a célszerű infrastrukturális hátteret megteremtse. Az elképzelések alapján a Bosch 2022 végig több mint 20 ezer munkatárs képzését valósítja meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos témákban. Ebben kulcsszerepet játszik a cég mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési centruma, a BCAI, amely három évvel a létrehozását követően már nyereséget termel és 300 millió euróval járul hozzá a társaság eredményéhez. „Biztonságos, robosztus és gond nélkül értelmezhető mesterséges intelligenciát kutatunk és kínálunk” – hangsúlyozza a Bosch célkitűzését Bolle. A cég főleg az ipari mesterséges intelligenciával odafigyel, a mesterséges intelligencia és a fizikai világ közti kapcsolat szakértője. „Gyáraink a portékák széles skáláját állítják elő – hűtőszekrényektől és szerszámoktól kezdve a hajtásláncokig, az autóipar részére létfontosságú asszisztens rendszerekig, továbbá a gyárakban használt automatizálási technológiáig. Most MI-algoritmusokkal bővítjük ezt a szakértelmet” – tette hozzá Bolle.

Hozzászólások lezárva.