A jövő mobilitásának meghatározó innovációit alkotjuk meg

2022-től a bajor prémiumgyártó valós szituációk közt teszteli a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiában rejlő lehetőségeket, amelyek hosszú távon az elektromos mobilitás egyik alternatíváját jelentik ezután.

A BMW Group kihangsúlyozott prioritással kezeli az emisszió-mentes hajtáslánc-technológiák kifejlesztését. Az elektromos mobilitás térnyerésében hosszú távon a hidrogén-meghajtású modellek is jelentős szerepet játszanak, ugyanis a károsanyag-kibocsátástól mentes közlekedés újabb alternatíváit jelentik. Éppen olyan az elektromos gépjárműk tekintetében, a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt járművek műszaki bázisát is elektromos hajtáslánc-technológia adja, azzal a különbséggel, hogy utóbbiak nem egy nagyfeszültségű akkumulátorból nyerik ki a működésükhöz elengedhetetlen energiát, hanem azt a modern műszaki megoldás hidrogénből, közvetlenül a gépjárműben állítja elő. Az modernizált hidrogéntechnológia használata ezáltal tovább segítheti az emisszió-mentes mobilitás elterjedését.

A jövő mobilitásának meghatározó innovációit alkotjuk meg
A jövő mobilitásának meghatározó innovációit alkotjuk meg

A BMW Group Landshutban funkcionáló LuTZ könnyűszerkezetes- és technológiai centruma (Lightweight Construction and Technology Centre) kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia alapvető alkatrészeinek előállításával, amelyeket a bajor prémiummárka müncheni mérnökei 2022-től a BMW i Hydrogen NEXT kisszériás prototípusaiba is beépítenek.hubert Aiwanger, Bajorország gazdasági, régiófejlesztési és energiaügyekért felelős minisztere, ráadásul Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja 2021. május 3-án, a BMW Group landshuti létesítményének „Hidrogéntechnológiai Napján” („Hydrogen Technology Day”) személyesen tekintette meg a vállalatcsoport hidrogéntechnológiában rejlő innovációs erősségét és iparosítási szakértelmét.

„Meggyőződésem, hogy a hidrogéntechnológia egyre nagyobb teret nyer magának – én ugyanakkor elkötelezett vagyok ezenkívül, hogy Bajorország a hidrogéntechnológia csúcstechnológiás központjává váljon. Ezzel megint konstruktív módon reagálhatunk bolygónk klímaváltozására” – mondta Hubert Aiwanger, Bajorország miniszterelnök-helyettese és Bajorország gazdasági, régiófejlesztési és energiaügyekért felelős minisztere az alsó-bajorországi alkatrészgyárban tett látogatásakor. „A hidrogén-infrastruktúra nemzeti és internacionális kiépítésén van most a fókusz, a gyártástól kezdve az alkalmazásig” – tette hozzá.

„Könnyűszerkezetes- és technológiai központunkban a jövő mobilitásának meghatározó innovációit alkotjuk meg. Jelentősen összetett alkatrészeket fejlesztünk modelljeink adottságaira szabva, Landshut ezáltal megkerülhetetlen alkotóelem a BMW Group elektromos mobilitásra való átállásában. Házon belül kifejlesztett továbbfejlesztett alkatrészeink iránymutatóbbak, mint ezelőtt bármikor” – hangoztatta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

2022 végén érkeznek a BMW i Hydrogen NEXT második generációjának kisszériás prototípusai

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek közvetlenül a járműben, hidrogénből nyerik ki a működésükhöz elengedhetetlen energiát, ez mindazonáltal több előnyt jelent: ideálisabb választás azon ügyfeleknek, akik sűrűn tesznek meg nagyobb távolságokat, akiktől kompromisszumokat követel a járműtöltési rugalmasság és akiknek nincs állandó hozzáférése kiépített járműtöltési infrastruktúrához. A hidrogén-meghajtású modellek „megtankolása” mindössze egy-két percet vesz igénybe, éppúgy, mint a szokásos, belsőégésű erőforrással szerelt modellek tekintetében. Ezenkívül azok a járművek, amelyek megújuló energia felhasználásával előállított hidrogént „tankolnak”, hangsúlyos mértékben tesznek a környezetvédelemért is.

2022-ben a BMW Group kigurítja az utakra a BMW i Hydrogen NEXT tanulmányautó kisszériás prototípusait, a legfrissebb BMW X5 műszaki alapjaira építve, olyan hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával felszerelve, amely mindössze vízpermetet bocsát ki. A kisszériás prototípusok kifejlesztéséhez a BMW Group az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia megépítése esetén felhalmozott szakmai tapasztalatokra támaszkodik.

A státuszok ellenben egyelőre nem biztosítják, hogy a BMW Group széles körben is felkínálja használóinak a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát. Ehhez újabb elköteleződésekre, mindent összevetve elsődlegesen a hidrogén-utántöltő infrastruktúra kiépítésére és a megújuló energia felhasználásával, elegendő mennyiségben, versenyképes áron előállított, „zöld” hidrogén elérhetőségére van szükség.

Németországban, az Európai Unióban és egyéb főbb régiókban a törvényhozók felismerték a „zöld” hidrogén fontosságát és a technológiában rejlő lehetőségeket. Az Európai Unió az ezelőtt bejelentett „Green Deal” javaslatcsomagban is kulcsfontosságú tényezőként számol a hidrogéntechnológiával, amit a BMW Group is egyöntetűen üdvözöl. Eközben Ázsia meghatározó országai, mindent összevetve Japán, Korea és Kína is erős érdeklődést mutat a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modelleket működtető infrastruktúra kiépítése iránt. A hidrogén-meghajtású gépjárműk elterjedését a világon többfelé más-más stádium veszi körbe.

Nagymértékben modernizált üzemanyagcella-alkatrészek a BMW Group Landshutban funkcionáló gyárából

A 2022-ben érkező BMW i Hydrogen NEXT prototípusokban használt üzemanyagcellák előkészítését már megkezdték a BMW Group Landshutban dolgozó mérnökei. A kisszériás példányokhoz az alsó-bajorországi üzem nagymértékben modernizált alkatrészeket állít elő: az üzemanyagcellákat könnyűfémből készült, hálószerűen szőtt huzalkötegek rögzítik, a végükön olyan, műanyag és könnyűfém-öntvény keverékéből készült elosztódugókkal, amelyek légmentes és vízhatlan tömítést garantálnak. A hidrogén, az oxigén és a hűtőfolyadék ezeken az elosztódugókon, külön csatornákon át jut be az üzemanyagcellákba, ahol kémiai reakcióba lépnek. Ezen különleges alkatrészeket a mérnökök úgy tervezik meg, hogy tartósan képesek legyenek ellenállni a hidrogén kölcsönhatásainak.

„A LuTZ könnyűszerkezetes- és technológiai centrum kézzelfogható előnyt garantál nekünk versenytársainkkal szemben. Innovációs erősségünkre és iparosítási szaktudásunkra támaszkodva házon belül vagyunk képesek létrehozni stratégiailag releváns újításokat, mialatt megbízható alapossággal mérjük fel külső partnereinket és beszállítóinkat is” – mondta Dr. Wolfgang Blümlhuber, a BMW Group landshuti gyárának menetdinamika-technológiai és könnyűfém-öntödei beszerzésekért, ráadásul beszállítói hálózatáért felelős vezetője. „A technológiai átállások esetén a siker soha nem önmagától jelentkezik. Sikereink titka a múltban is részben a bátorság, az újító szellem és a hosszú távra visszatekintő szaktudás hármas egységében rejlett – magasan képesített munkatársainkkal és felkészültségükkel a középpontban” – tette hozzá Willibald Löw, a landshuti üzem üzemi tanácsának elnöke.

A BMW i Hydrogen NEXT üzemanyagcella-technológiája

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájában az üzemanyagcellák a szénszál-erősítésű műanyagból készült (CFRP) tartályokban tárolt hidrogénből állítják elő a hátsó tengely fölé épített elektromos motor részére az akár 125 kW energiát. A modern műszaki megoldás kiindulópontját a hidrogén és az oxigén kémiai kölcsönhatása adja, amelyiknek a víz az egyetlen mellékterméke. Két darab, egyenként 700 bar nyomású tartályban összesen 6 kilogramm hidrogén tárolható, amely három-négy perc alatt újratölthető és mindenféle időjárási állapotok közepette nagy mennyiségben elegendő hatótávolságot garantál.

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájában ugyanaz az elektromos motor dolgozik, mint a tisztán elektromos meghajtású BMW iX3 modellben bemutatott ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológiában. A mérnökök az elektromos motor fölé egy nagyfeszültségű akkumulátort is beépítettek, amely plusz teljesítményt, gyorsításnál mindazonáltal extra menetdinamikát szolgáltat. A hajtáslánc maximális rendszerteljesítménye 275 kW / 374 lóerő.

Több mint negyven év ismeret a hidrogéntechnológiával

A BMW Group a hidrogéntechnológia területén több mint negyvenévnyi, a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia területén mindazonáltal több mint húszévnyi jártasságra támaszkodhat. A korszerű modern műszaki megoldást és a BMW i Hydrogen NEXT kisszériás prototípusokat is a vállalatcsoport müncheni mérnökei fejlesztik. A hidrogén viszont a landshuti üzem részére sem idegen: 2000-ben itt jött létre a bajor prémiummárka korábbi technológiai zászlóshajója, a BMW Hydrogen 7, ahol hidrogén-meghajtású belsőégésű kapacitás és homokmagok alakította öntvény alkatrészek dolgoztak. „A landshuti üzem alsó-bajorország innovációs erősségét képviseli, az emisszió-mentes hajtáslánc-technológiák alternatíváját kínáló legmodernebb fejlesztésekkel ugyanakkor a BMW Group újból elköteleződött a térség mellett” – nyilatkozott Dr. Stefan Kasperowski, a BMW Group Landshutban funkcionáló gyárának igazgatója. A BMW Group legnagyobb alkatrészgyáraként a landshuti üzem hat különféle gyártási modern műszaki megoldást alkalmaz, míg a LuTZ könnyűszerkezetes- és technológiai center mérnökeinek technológiákat egyesítő, előfejlesztési szaktudását is maradéktalanul kihasználja.

A BMW Group mindemellett már most is használja a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát: spartanburgi és lipcsei gyárai logisztikai feladatait több száz, üzemanyagcella-technológiával hajtott targonca támogatja, a flotta ugyanakkor folytonosan bővül.

Hozzászólások lezárva.