Megnyitották a Föld első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban

Robot nyitotta meg a Föld első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban.

A gyalogos híd, amit négy évig készítettek az MX3D holland vállalat vezetésével, egyfajta „élő laboratórium” lesz. A hídba telepített szenzorok óriási hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra a 12 méteres szerkezet – olvasható a Phys. org akadémiai ismeretterjesztő hírportálon.

Megnyitották a Föld első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban
Megnyitották a Föld első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy a mérnökök, tudósok a híd „egészségét” valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a készülék és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

A szenzorokból nyert adatokat a híd „digitális ikertestvérébe” táplálják, ez a valós híd számítógépes variációja. A valós híd üzemelését összevetik „ikertestvéréével”, ami egyebek közt nyújt támogatást választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.

„Ezelőtt még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a készüléket és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt” – mondta Leroy Gardner professzor.

mti

Hozzászólások lezárva.