A debreceni villamosvonalon tesztelik a Bosch továbbfejlesztett ütközéselkerülő rendszerét

A villamosvezetők részére a munkában töltött az összes perc maximális koncentrációt igényel. Az összetett forgalmi viszonyok közt játszva előfordulhatnak ütközések más járművekkel, ami fontos anyagi kárral, vagy akár súlyos személyi sérüléssel is járhat. A Bosch ezek megelőzésére hozta létre a jellegzetes, villamosvezetőket támogató ütközéselkerülő rendszerét, amit 2021 júliusától Magyarországon elsőként Debrecenben használnak. A közelmúltban több német és holland településben is üzembe helyezett és már eredményesen funkcionáló ütközéselkerülő modern műszaki megoldás veszély során figyelmezteti a villamosvezetőket, akik ezáltal sokkal hamarabb megkezdhetik a fékezést, elkerülhetik a koccanásokat és a baleseteket. „Ez a modern műszaki megoldás a Bosch jelmondatához híven ténylegesen az életre lett tervezve, a közlekedés minden résztvevőjét támogatja: a gyalogosokat, az utasokat, az autósokat és a villamosok működéséért felelős mestereket is” – nyomatékosította Dr. Szászi István a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió vezetője.

Az ütközéselkerülő rendszert, egy új CAF Urbos 3 típusú villamosra helyezték fel, és fél évig együtt teszteli a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a Bosch.

Autós csúcstechnológia villamosokra szabva

A modern műszaki megoldást a Bosch Budapesti Fejlesztési Centerének mérnökei és a Bosch Engineering GmBH együtt fejlesztették ki. A rendszer kiindulópontját képező kamerát és a radar szenzort a társaság hatvani telephelyén gyártják. A villamosbalesetek megelőzését szolgáló rendszer ugyanazon a technológián alapul, mint az automata vészfékező rendszer1, amely ugyancsak a Bosch fejlesztése.

Az ütközéselkerülő rendszer három fő elemből áll: egy multifunkciós kamerából, egy radar szenzorból, valamint egy vezérlőegységből, amely a másodperc törtrésze alatt feldolgozza a beérkező jeleket és információkat. A specifikus adatkamera ideális tartozéka a radar szenzornak: amíg az előbbi precíz képet konstruál a forgalmi viszonyokról, követi és előrejelzi a mozgásokat, addig a radar szenzor – amely köd vagy eső során is „érzékel” –, szemmel tartja a pályát, villámgyorsan és precízen észlel bármit, ami a sínt keresztezi. A vezérlőegység mindkét érzékelő adatait feldolgozza és összeveti több másfajta meghatározó tényezővel, példának okáért a villamos sebességével. Amennyiben a rendszer akadályt lát vagy érzékel – példaként belóg egy jármű a pályára, vagy egy gyalogos átszalad a síneken – rögtön fény-és hangjelzést továbbít a villamos vezetőjének, aki mindent összevetve gyorsabban tud döntést hozni, példaként időben le tudja fékezni a villamost.

A Bosch rendszere képes lenne a villamosok fékét is üzemeltetni, de Debrecenben egyelőre az önvezérelt fékezési szerepkör nem része a projektnek.

Méterről méterre letapogatják az egész villamosvonalat

Az ütközéselkerülő rendszert egyedileg kell a villamospályához kalibrálni. A beüzemelési fázisban a rendszer alapvető funkciói már biztonsággal működnek. Ekkor a szenzorokkal és kamerákkal felszerelt villamos több száz kilométert tesz meg üresen, hogy a rendszer méterről méterre megtanulja látni és érzékelni a városspecifikus tárgyakat, amelyek a fejlesztői csapat adatbázisába kerülnek.

Ezzel a rendszer az összes megtett út alatt tanul valami újat. Ezáltal a validációs folyamat minden villamosvonalra külön-külön történik. Ennek alatt tesztelik és ellenőrzik, hogy a rendszer felismeri-e és azonosítja-e a közvetlen közelében felfedezhető minden oszlopot, fát, bokrot és másfajta releváns tárgyat. Ebben az időszakban tesztelik azt is, hogy a rendszer megfelelően működjön, és ne nyújtson téves figyelmeztetéseket.

A debreceni villamosvonalon tesztelik a Bosch továbbfejlesztett ütközéselkerülő rendszerét
A debreceni villamosvonalon tesztelik a Bosch továbbfejlesztett ütközéselkerülő rendszerét

A hat hónapig tartó próbaüzem július centrumában indul a 2-es villamosvonalon a biztonságos közlekedés és a vezetők tehermentesítésének érdekében. A villamos maximális sebessége 50 km/h, ilyen tempónál a Bosch rendszere megközelítőleg 70-80 méteres távolságból képes érzékelni a lehetőség szerinti veszélyeket.

Nagyfokú lépés a közlekedésbiztonságban

Debrecenben a 2-es villamos elindulása óta roppantul gyakoriak a villamosbalesetek. Öt év alatt csak ezen a vonalon 130 baleset történt. Mind a 18 darab villamos összetört, legalább ötször, de van, amelyik tízszer. A villamosbalesetek megelőzésében kulcsszerepet játszhat a Bosch technológiája, melyet a határon túli adatok is alátámasztanak. Az egyik német településben példának okáért az ütközéselkerülő modern műszaki megoldás beüzemelését követően, több mint negyven százalékkal mérséklődött a villamosbalesetek száma, míg a bázisévhez képest több villamos közlekedett és növekedett a forgalom is. A modern műszaki megoldás nemcsak életeket ment, hanem figyelemre méltó költségeket is megtakarít az üzemeltetőknek, emellettés a rendszer segíti a megbízható és hibamentes szolgáltatás biztosítását.

1 Az önvezérelt vészfékezés azt jelenti, hogy amikor a gépjármű elektronikája úgy értelmezi az adott helyzetet, hogy a vezető nem fékezett időben, de ugyanakkor kellett volna neki, akkor közbelép, átveszi a vezérlést és lefékezi a járművet, mielőtt bekövetkezne az ütközés.

Hozzászólások lezárva.