Mindenre kiterjedő intelligencia az automatizált vezetés szolgálatában

A Volkswagen Golf 8 modellel közlekedők minden megtett kilométerrel elősegítik az automatizált vezetés áttörését, ezek a járművek mivel a Bosch útazonosításához szolgáltathatnak menet közben információt. Ez a felhőalapú szolgáltatás a valós forgalomban érzékelők hozzájárulásával gyűjtött adatokat használ a többrétegű, nagyfelbontású térképek elkészítéséhez és töretlen frissítéséhez, ami alapvető fontosságú az egyre magasabb fokon automatizált vezetés részére. „Örömmel készítjük elő partnereinkkel már ma a holnap mobilitásának útját” – nyomatékosította Dr. Mathias Pillin, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletág elnöke.

A gépjárműk jövőbeni önálló közlekedéséhez a járművek pozíciójának nagypontosságú digitális térképeken való meghatározása létfontosságú. Ezt kínálja a Bosch útazonosítása, amely a radar- és video-érzékelők információit, emellett a járművek mozgási adatait használja fel, hogy a gépjárműk helymeghatározását, azonkívül irányítását szolgáló újabb szintekkel bővíthesse az aktuális navigációs térképeket. Ezek a kiegészítő szintek a pillanatnyilag használt térképformátumokkal kompatibilisek. Ameddig egyelőre az útazonosítás kiindulási kiépítéséhez generálnak adatokat, az elképzelések alapján 2023-tól ez a rendszer már az első járműves szolgáltatások formájában is rendelkezésre állhat és megszakítás nélkül újabb információkkal bővülhet. Az újabb térképszintek erősségei különösen a 2-es szintű és afeletti funkciók működésében érzékelhetők, de alacsonyabb fokozatokban, már az 1-es szinttől is ígérnek előnyöket. „A lehető legtöbb jármű szolgáltat információt, annál nagyobb és megbízhatóbb lesz az automatizált, ezenfelül asszisztensrendszerekkel támogatott vezetés adatbázisa” – mutatott rá Dr. Pillin.

Mindenre kiterjedő intelligencia az automatizált vezetés szolgálatában
Mindenre kiterjedő intelligencia az automatizált vezetés szolgálatában

A jármű környezetének „digitális ikertestvére”

Ebben a Volkswagen Golf 8 családnak vezető funkciója van Európában, de az elképzelések alapján újabb modellek is követik ezt követően. A rendszer működése alatt a járműflotta környezetérzékelői támogatásával menet közben információt gyűjt a heterogén objektumokról, példának okáért közlekedési táblákról, szalagkorlátokról, útpadkákról vagy épp a forgalmi sávok útburkolati jeleiről. A járművek az adatokat – azaz az egyes térképszintekhez létfontosságú információt – a Volkswagen felhőszolgáltatásán (VW Cloud) át névtelenül küldik el a Bosch-felhőbe (Bosch Cloud), ahol ezeket alapul véve születik meg az útazonosítás, a valós környezet egyfajta „digitális ikertestvére”.

A Bosch útazonosítás szerfelett korrekt helymeghatározást kínál a járművek részére. A pillanatnyi tartózkodási hely precíz meghatározása érdekében a jármű rendszere valós időben veti össze a környezeti érzékelők által szolgáltatott információkat a digitális ikerrel. Ez az egymáshoz viszonyítás biztosítja a gépjárműk részére, hogy a nagypontosságú térképhez viszonyítva deciméter-pontossággal helyezkedhessenek el az éppen igénybe vett forgalmi sávban. A radar használata még olyan kedvezőtlen időjárási helyzetekben is kínálja a megbízható lokalizációt, mint a köd, az eső és a hó, mikor is a környezet kamerás érzékelése korlátozott vagy akár viszont nem kivitelezhető.

Természetesen viselkedő automatizált járművek

Az útazonosítás az automatizált vezetésű járművek komfortosabb és biztonságosabb oldal- és hosszirányú irányítását is biztosítja, mivel nemcsak a környezeti objektumokról magába foglal információt, hanem az útgeometriáról, a forgalmi sávok vonalvezetéséről, a közlekedési táblákról, valamint a sebességkorlátozásokról, sőt az egyes helyekre sajátos vezetési stílusról is. Hogyan közelít meg az ember egy kanyart, mikor lép a fékre útkereszteződéshez közelítve vagy épp hogyan vált sávot a bekanyarodáshoz? A szolgáltatás olyan mozgási adatokat használ fel ezek megválaszolására, mint a sebesség, a kormányzási szög és a kerékfordulatszám. Ezeket az információkat az útazonosítás a következő években a járművek rendelkezésére bocsáthatja, mindent összevetve patronálja az automatizált vezetés lehető legtermészetesebb, legkényelmesebb és a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelő élményét – a Bosch és a Volkswagen ugyanakkor az összes megtett kilométerrel közelebb kerül ennek a megvalósításához.

Hozzászólások lezárva.