A vízben felhalmozódott hulladék hajthatná az óceánok szemétgyűjtő hajóit

A vízben felhalmozódott hulladék hajthatná az óceánok szemétgyűjtő hajóit a Worcesteri Politechnikai Intézet, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet és a Harvard Egyetem kutatói alapján.

A tudósok az amerikai akadémiai akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban mutatják be, hogyan formálható át a műanyagszemét a hajók üzemanyagává.

Minden évben több millió tonnányi műanyag kerül az óceánokba, ennek egy része darabokra esik és lebomlik, másik része pedig óriási szeméthalommá áll össze, amely az óceánok távoleső területeire is elsodródik. Mivel ezek a szigetek hatalmas veszélyt jelentenek az óceánok élővilágára, a környezetvédők eltérő technikákkal próbálják megtisztítani tőlük az óceánokat.

Ezen projektek alatt a szemétszigethez javarészben hajót küldenek, amely a lehető legtöbb hulladékot összegyűjti, ezután rakományát a kikötőbe viszi, hogy ott feldolgozzák.

A korszerű tanulmány szerzői alapján sokkal hatékonyabb és jóval inkább környezetbarát lenne, ha magát a műanyag szemetet alakítanák át üzemanyaggá, amely a szemétfeldolgozó gépet és a hajót is hajtaná, ezáltal a folyamatot nem kellene megszakítani – olvasható a techxplore.com technológiai hírportálon.

A mesterek alapján a műanyag hidrotermikus cseppfolyósítás (HTL) révén olajjá formálható. A folyamatban a műanyagot 300-550 Celsius-fokra kell melegíteni a tengerszinti nyomás 250-300-szorosán.

Kiszámolták, hogy egy HTL-átalakítót szállító hajó elég olajat képes előállítani ahhoz, hogy üzemanyagot biztosítson az átalakító és a hajó motorja részére is.

A tudósok elismerik, hogy az olaj égetése szén-dioxidot bocsátana a légkörbe, de kiemelik, hogy a kibocsátott volumen még állandóan kisebb, mint az, amennyit a hajó a szokásoknak megfelelő olaj elégetésével bocsát ki a kikötőbe tartó útjain és vissza.

Hozzátették: a hidrotermikus cseppfolyósítás is jár némi szilárd melléktermékkel, amit idővel a kikötőbe kell szállítani, de elég lenne ezt pár havonta megtenni.

mti

Hozzászólások lezárva.