Univerzális űrhajót hoz létre a Roszkoszmosz a modern űrállomás részére

Olyan univerzális, újrafelhasználható űrhajót fog létrehozni Oroszország a modern orbitális állomás részére, amely űrhajósok és rakomány szállítására is szintúgy képes lesz – hangoztatta Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz állami cég vezérigazgatója újságíróknak Moszkvában.

Az Interfax hírügynökség idézte Rogozint, aki kijelentette: a modern űrállomás kiépítéséhez a kiindulási szakaszban a már rendelkezésre álló űrhajókat – az emberes Szojuzokat és a teherszállító Progresszeket – fogják használni.

Univerzális űrhajót hoz létre a Roszkoszmosz a modern űrállomás részére
Univerzális űrhajót hoz létre a Roszkoszmosz a modern űrállomás részére

Az Interfax felidézte: Oroszország fontolóra vette saját űrállomást megépítését és az internacionális Űrállomás-projektből történő kilépést, az állomás orosz szegmensének romló műszaki állapota okán. Rogozin ezelőtt azt mondta, hogy az abban található berendezések csaknem 80 százaléka elérte hasznos élettartamának végét, és a 2025 utáni fenntartás költségei új állomás építésének költségeihez lennének foghatók.

Sajtójelentések alapján Oroszország ezentúl kivonulhat az internacionális projektből, partnerekre ruházva át a felelősséget a saját szegmenséért. Fennáll az a mód is, hogy az orosz fél amerikai támogatással még mindig fenntartsa saját moduljait.

Az alternatív megoldás egy orosz nemzeti orbitális állomás létrehozása lenne, amelyiknek első modulját az elképzelések alapján 2025-ben bocsátanák fel, és melynek telepítését 2035-ben fejeznék be.

Hozzászólások lezárva.