Felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot

Többszöri halasztás után felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban található indítóállomásáról egy Ariane-5 rakéta fedélzetén. A rakéta indítását a Le Monde francia napilap honlapján élőben közvetítette.

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha tervezett legnagyobb űrteleszkóp.

Felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot
Felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot

A 9 milliárd dolláros (2937,6 milliárd forint) teleszkóp egy roppantul összetett műszaki berendezés, amit az Egyesült Államokban építettek a NASA vezérlésével és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is magába foglalja.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott berendezés a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segédkezésével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A James Webb a Földtől csaknem másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven át konstruál ezelőtt elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, mindent összevetve nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek betudhatóan a világegyetem hőskorába kalauzol el.

mti

Hozzászólások lezárva.