Lézeres munkaállomást fejlesztenek a PTE-n

Az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok aprólékos megmunkálására alkalmas lézeres munkaállomást fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói – közölte a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőivel.

Lézeres munkaállomást fejlesztenek a PTE-n

Lézeres munkaállomást fejlesztenek a PTE-n

Közleményükben azt írták, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 60 millió és az Európai Bizottság közel 20 millió forintos hozzájárulásával megvalósuló fejlesztés internacionális együttműködésben zajlik a PTE, a magyar R&D Ultrafast Lasers Kft., valamint német és osztrák ipari vállalkozások, ugyanakkor a Bécsi Műszaki Egyetem kutatóinak részvételével.

A fejlesztés eredményeként 2,1 mikronos hullámhosszon funkcionáló, vegyített szállézeres és szilárdtestlézeres technológián alapuló lézeres munkaállomás jön létre.

A modern eszközt az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok mikromegmunkálására használhatják a későbbiekben, ezenkívül a kutatásnak betudhatóan az ipari mérő- és biztonságtechnikai rendszerek újabb fejlesztését is megalapozhatják – olvasható a PTE közleményében.

mti

Hozzászólások lezárva.