Negyedik generációs robotsebészeti eszközt osztottak ki a Semmelweis Felsőfokú intézményben

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt biztosított a Semmelweis Felsőfokú intézményben a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János hívta fel a figyelmet: egy hónapja iktatták be a korszerű kormányt, melynek egyik legfőbb célja a magyarok biztonsága, ehhez mindazonáltal létfontosságú a kiszámíthatóan rendelkezésre álló infrastruktúra.

A most átadott sebészeti robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok és a magyar egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek – nyomatékosította.

Csák János azt mondta, hogy a Semmelweis az állam egyik élen járó egyeteme mind a hallgatók száma, mind a akadémiai és tanítási tevékenység kapcsán. Ez az az egyetem, amely az alapítványi átalakulás után a legnagyobb ugrást hajtotta végre a ranglistákon, némely szakterületeken már benne van az első százban – méltatta az intézményt.

Ehhez az kellett – folytatta –, hogy a kormányzat egy stratégiai döntéssel megteremti az alapítványi kuratóriumokat, megadja a felhatalmazásokat, mitöbb hogy a kuratórium és az egyetem vezetői képesek legyenek együtt irányt szabni az intézménynek.

A kormány mindehhez a finanszírozást is vállalja, a modern egyetemi struktúra létrehozásával két és félszeresére növelte az egyetemek támogatását – figyelmeztetett Csák János.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönetet mondott a kormánynak, amiért a robotsebészetet bevezethette az tanítás, a kutatás, az újítás és a betegellátás mindennapjaiba. Kiemelte, hogy a most átadott, negyedik generációs Da Vinci Xi robottal nemcsak világszínvonalú műtéteket tudnak elvégezni, hanem a hallgatókat képezni is. Ez a készülék a legmodernebbnek számít a világon; ugyancsak alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában – ismertette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium háttéranyaga alapján a Da Vinci Xi sebészeti robot 2021 augusztusában érkezett a Semmelweis Egyetemre kétnapos bemutatkozásra, kilenc hónappal később mindazonáltal már munkába állt a sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinikán az egyetem saját berendezése, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet. A klinikán a modern eszközt minden évben csaknem négyszáz alkalommal használják ezután az általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is, NEAK által finanszírozott formában. Az 5,55 milliárd forintos kormányzati és uniós támogatásból megvalósult beruházás célja, hogy a Semmelweis Felsőfokú intézményben a robotsebészet egész spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudják.

mti

Hozzászólások lezárva.