Négymotoros hajtáslánc-technológián dolgozik a BMW M GmbH

A bajor prémiummárka nagyteljesítményű divíziója megkezdte a tisztán elektromos meghajtású prototípus közúti tesztelését, melynek fő célkitűzése az továbbfejlesztett hajtáslánc- és futómű-technológia viselkedésének, azonkívül együttműködésének részletekbe menő elemzése.

A BMW M GmbH új szakaszba kezd az elektromos mobilitás térnyerésére összpontosító átállás kapcsán. A korszerű hajtáslánc- és futómű-technológiai innovációkkal felszerelt prototípus első közúti tesztjei esetén a nagyteljesítményű divízió fejlesztőmérnökei a jövő tisztán elektromos meghajtású sportautójának hardver- és szoftvermegoldásait veszik górcső alá. A megméretés középpontjában a négy elektromos motorral dolgozó összkerékhajtás és az integrált menetdinamikai vezérlőrendszer áll, amelyek együttműködése példátlan szintű teljesítményt és vezetési élményt ígér.

Az új hajtáslánc-technológia prototípusával a BMW M GmbH újfent igazolja technológiafejlesztési szaktudását és azon képességét, amely mentén a Föld leggyorsabb betűjeként nyilvánított M esszenciáját átülteti az emisszió-mentes mobilitás világába. A prototípus tisztán elektromos meghajtása modernizált vezérlőrendszerekkel párosul, amelyek újraértelmezik a nagyteljesítményű BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika, agilitás és precizitás hármas egységét.

Négymotoros hajtáslánc-technológián dolgozik a BMW M GmbH

Négymotoros hajtáslánc-technológián dolgozik a BMW M GmbH

50 éves a BMW M GmbH: a jövő a jubileum évében kezdődik

Megalapítása után 50 évvel a BMW M GmbH az elektromos mobilitás térnyerésére összpontosító átállás kellős centrumában jár, melynek égisze alatt nem kizárólagosan megőrzi mesés modelljei összetéveszthetetlen kvalitásait, de új tulajdonságokkal is felruházza őket. A bajor prémiummárka nagyteljesítményű divíziójának jubileumi évében a tisztán elektromos meghajtású BMW i4 M50 modell (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 18,0 – 22,5 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km) és a BMW iX M60 (vegyített energiafogyasztás (WLTP): 21,9 – 24,5 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 0 gramm / km) is bemutatkozott, jövő év elején ugyanakkor a tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzin műszaki alapjaira épülő első BMW M modell, a BMW i7 M70 is világpremierjét ünnepli.

„Évfordulónk alkalmából nem kizárólagosan a múltunkba révedünk, hanem mindenekelőtt előre tekintünk” – mondta Franciscus van Meel, a BMW M GmbH elnök-vezérigazgatója. „Már az év vége előtt megkezdődik a V8-as benzinmotorral és M Hybrid hajtáslánc-technológiával szerelt nagyteljesítményű sportmodellünk, a BMW XM sorozatgyártása. Rajongóinkkal eközben izgatottan várjuk indulásunkat az IMSA széria LMDh kategóriájában, ahol ugyancsak egy nyolchengeres hibrid turbómotorral állunk rajthoz 2023-ban – egy évvel később ugyanakkor Le Mans-ban is” – tette hozzá.

Egyéni igényeket kiszolgáló hajtáslánc- és futómű-technológia, BMW i4 M50 modellnek álcázva

Hogy a jövő tisztán elektromos meghajtású sportautójának hajtáslánc- és futómű-technológiai innovációit közúton is tesztelhessék és finomhangolhassák, a BMW M GmbH fejlesztőmérnökei egy olyan prototípust építettek, amely a hamisítatlan BMW M kvalitások és az elektromos mobilitás kapcsán szintúgy követendő génekkel bír. A zéró emissziójú sportkupéhoz ezáltal a műszaki alapot a BMW i4 M50 modell szolgáltatta, némileg módosított karosszériával és olyan széles kerékjárati ívekkel, amelyek mind elöl, mind hátul lehetővé teszik az továbbfejlesztett hajtáslánc-technológia és a nagyteljesítményű kerékfelfüggesztések beépítését.

A modell frontrészének kimagasló torziós merevségéről a BMW M3 és a BMW M4 módosított karosszériamerevítő koncepciója gondoskodik, amely még a legextrémebb vezetési szituációk közepette is magabiztos tartást garantál. A hajtáslánc-technológia hűtőrendszerének egységeit szintén a nagyteljesítményű sportautó-párosban alkalmazott irányelvek alapján rendezték el.

Extrém precizitás, extrém hatékonyság: M xDrive elektromos összkerékhajtás négy elektromos motorral

A forradalmian új, nagyteljesítményű hajtáslánc-technológia legnagyobb újítása a négy elektromos motorral dolgozó M xDrive elektromos összkerékhajtás, amit a bajor prémiummárka fejlesztőmérnökei a prototípusba építettek be első alkalommal. A kerekenkénti egy-egy elektromos motor teljesen új lehetőségeket nyit a forgatónyomaték végtelenül hatékony, extrém precíz és jelentősen villámgyors elosztása kapcsán. Az nyomban reagáló elektromos motorok ereje és forgatónyomatéka mindent összevetve a másodperc ezredrésze alatt, a gázpedál állásához mérnöki precizitással alkalmazkodó pontossággal érkezik meg a kerekekhez. Mindez olyan ügybuzgó és olyan lendületes vezetési élménnyel kecsegtet, amely belsőégésű erőforrással hajtott gépkocsik tekintetében elképzelhetetlen.

A merőben új technológiai megoldás egyúttal azt is jelenti, hogy a bajor prémiummárka használói a menetteljesítmény eddig idegen dimenzióját élhetik át, extrém vezetési szituációkban és kedvezőtlen időjárási szituációk közepette úgyszintén. „A BMW M modellek által fémjelzett menetdinamika létrehozásakor az elektrifikáció teljesen új szabadságfokokat ad” – nyilatkozott Dirk Häcker, a BMW M GmbH technológiafejlesztési vezetője. „Már most látjuk, hogy az ebben rejlő potenciált maximálisan ki tudjuk használni annak érdekében, hogy nagyteljesítményű sportautóink az emisszió-mentes jövőben is a dinamika, az agilitás és a precizitás különleges, BMW M modellekre sajátos egységét kínálhassák” – tette hozzá.

Integrált hajtáslánc-technológiai és menetdinamikai vezérlőrendszer

Az M xDrive elektromos összkerékhajtás egyik hatalmas pozitív tulajdonsága az egyes kerekek közti, végtelenül precíz forgatónyomaték-elosztás. A négy elektromos motor együttműködését egy központi, integrált vezérlőrendszer koordinálja, amely megszakítás nélkül figyeli az útviszonyokat, az adott vezetési szituáció sajátosságait és a vezető kívánságait. A rendszer a gázpedál állását, a kormányszöget, a hosszirányú és az oldalirányú gyorsulást, a kerekek forgási sebességét és nagyszámú más paramétert elemezve, a másodperc ezredrésze alatt számítja ki az egyes kerekeknél létfontosságú és az adott vezetési szituációhoz legideálisabb erőket, amelyekhez a jelzéseket a lehető leggyorsabban és a legközvetlenebb módon, egy többtárcsás tengelykapcsolón és differenciálműveken át továbbítja a négy elektromos motorhoz. Utóbbiak egyből, mérnöki precizitással adják le a kívánt teljesítményt.

Ezt a fajta hajtáslánc-technológiai és menetdinamikai vezérlőrendszert a fejlesztőmérnökök nagyszámú virtuális modellben és tesztpadon kísérletezték, mielőtt a gyakorlatba is átültették volna. A hardver és a program valós státuszok közti megméretése érdekében a prototípus már a közutakon tesztel. A négyajtós kupé utasterét zsúfolásig pakolták mérőberendezésekkel, amelyek az összes vezetési szituációt részletekbe menően elemeznek. Az ideális forgatónyomaték-elosztások tesztpadokon mért elméleti eredményei ezáltal összevethetők lesznek a valós stádiumok közt mért adatokkal, amelyek Az újabb programozások alatt jelentősen hasznosak lesznek.

A részletekbe menő fejlesztőmunka elengedhetetlen ahhoz, hogy a mérnökök a jövő nagyteljesítményű sportautóiban is garantálni tudják azon kvalitásokat, amelyek a BMW M modelleket az elmúlt 50 évben négykerekű legendákká emelték: a teljesítmény egyenletes, kiválóan kiolvasható és mindvégig kontrollálható felépülését, illetve olyan menetdinamikát, amely még határon autózva is mérnökien precíz kezelhetőséget ígér. Az mindazonáltal már a prototípus lezárt útszakaszokon megtett, első tesztkilométerein nyilvánvalóvá vált, hogy a korszerű, továbbfejlesztett hajtáslánc-technológia ezt a határt még tovább kitolja. A forgatónyomaték különösen finom adagolhatóságának és az azonnali, késlekedés nélkül megérkező teljesítménynek betudhatóan lényegesen nagyobb kanyarsebességek válnak hozzáférhetővé, példaként esős időben és hóval borított utakon is. A prototípus ilyenkor könnyűszerrel és az alulkormányzottság eshetősége nélkül kormányoz, mert a modern műszaki megoldás az ívkülső hátsó kerék forgatónyomatékát a kormányszöggel párhuzamosan növeli.

A forradalmian új hajtáslánc-technológia kimagasló teljesítménye a fékezési energia visszatáplálásakor is előtérbe kerül. A négy elektromos motor egészen a menetdinamikai határokig képes betölteni a generátor funkcióját, példaként kanyar előtti fékezéskor, áramot táplálva vissza a nagyfeszültségű akkumulátorba.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztási és vegyített károsanyag-kibocsátási értékeket a valós állapotok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, teljes körű szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján számolták ki. Az adatok a Németországban alapfelszereltséggel elérhető modellek értékei, amelyek a keréktárcsák / gumiabroncsok méretétől és típusától, azonfelül a külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek felszerelésétől is függnek. A hivatalos NEDC és WLTP mérési eljárásokról bővebb információt találnak a www.bmw. de/wltp weboldalon.

Hozzászólások lezárva.