Régi szövőszékeket keltettek életre pécsi gépészmérnök-hallgatók segédkezésével

Több mint százéves, működésképtelen szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték meg és készítették el a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) tanuló gépészmérnök-hallgatók – tájékoztatta a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőit.

Közleményük alapján Pápai Lívia textilművész, az egyetem művészeti karának nevelője kérte fel a hallgatókat arra, hogy az nevelési célokra ajándékba kapott, a manapság a már beszerezhetetlennek számító, hiányzó alkatrészek folytán működésképtelen eszközöket használatba lehessen venni.

A gépészhallgatók a gépek működésének megismerését követően láttak hozzá a hiányzó alkatrészek megtervezéséhez és legyártásához.

A művészeti karos tanítók és hallgatók segítettek felkutatni a gépek mechanizmusait, azonfelül a gépészmérnök-hallgatók a funkcionáló szövőszékek tanulmányozásával jutottak információhoz. Ezeket alapul véve formálták ki a hiányzó alkatrészek formáját, funkcióját – idézték a közleményben Vasvári Gyulát, a PTE MIK gépészmérnöki tanszékének megbízott vezetőjét.

A tervezésnél 3D-nyomtatót is bevetettek, első alkalommal műanyagból kinyomtatták a megtervezett darabokat, ezáltal könnyebb volt módosítani azokat, ezt követően ezentúl formázták meg fémből a végleges alkatrészeket. A hallgatók többek között kilincskerekeket terveztek, egyéni igényeknek megfelelő méretű csavarokat, reteszeket és forgatókart gyártottak.

A megmunkáláshoz a gépészképzésen is oktatott esztergálásra, marásra, hegesztésre szintúgy szükség volt, sőt az egyik szabálytalan formájú alkatrész kialakításában lézervágással segített a kar egyik ipari partnere.

A megbízás azért is volt hasznos a leendő mérnökök részére, mert egy olyan jellegzetes eszközzel ismerkedhettek meg, amellyel nem találkoznak a ma funkcionáló vállalkozásoknál. A százéves mechanika tanulmányozása, az korábbi mesterek gondolkodásának elsajátítása fejleszti az összefüggések megértését, a kreativitást, amelyre minden korban szükségük van és lesz a mérnököknek – emelték ki a PTE közleményében.

mti

Hozzászólások lezárva.