A BMW Group hidrogén-meghajtású gépkocsikat gurít ki az utakra: a BMW iX5 Hydrogen tesztflottája megjött

A valós állapotok közt használt tesztpéldányok értékes tudásbázist hoznak létre és megalapozzák a lehetőség szerinti jövőbeni sorozatgyártást.

A BMW Group büszkén ismerteti részleteiben is az internacionális média képviselőinek idén szolgálatba álló tesztflottája első példányait. A BMW iX5 Hydrogen négyévnyi fejlesztőmunka eredményeként érkezik meg az utakra.

A alig száz modellből álló tesztflotta a világon többfelé feltűnik ezután, eltérő célcsoportokkal ismertetve és szerettetve meg a korszerű hajtáslánc-technológiában rejlő innovációkat. A közvetlen vezetési impulzus most első ízben ad lehetőséget az embereknek arra, hogy kézzelfogható benyomást szerezzenek a BMW iX5 Hydrogen rendhagyó kvalitásairól.

„A hidrogén egy szerfelett multifunkcionális energiaforrás, amely energiaátállási folyamatainkban, és mindent összevetve a környezetvédelem tekintetében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Mindent egybevetve, ez a megújuló energiaforrások tárolásának és felhasználásának egyik leghatékonyabb módja” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A technológiában rejlő potenciált a mobilitási szektor átalakulásának felgyorsítására is fel kell használnunk. A hidrogén az emisszió-mentes mobilitás hiányzó darabja, mivel egyetlen modern műszaki megoldás nem elegendő ahhoz, hogy nemzetközileg klímasemleges mobilitást érjünk el” – tette hozzá.

A BMW Group hidrogén-meghajtású gépkocsikat gurít ki az utakra: a BMW iX5 Hydrogen tesztflottája megjött

A BMW Group hidrogén-meghajtású gépkocsikat gurít ki az utakra: a BMW iX5 Hydrogen tesztflottája megjött

A BMW iX5 Hydrogen

Az aktuális BMW X5 műszaki alapjaira fejlesztett BMW iX5 Hydrogen koncepcióját első ízben 2019-ben, a Frankfurti Internacionális Autószalonon mutatta be a bajor prémiumgyártó. Két évvel később, a 2021-es autószalonon a modell kiindulási prototípusai már flottajárművekként szállították az autószalon vendégeit.

A BMW iX5 Hydrogen hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiája a BMW Group technológiafejlesztési szaktudásának újabb bizonyítéka. A BMW Group módszeresen fejleszti tovább a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát, a károsanyag-kibocsátástól mentes saját mobilitás egyik lehetséges jövőbeni alternatívájaként.

A BMW Group technológiafejlesztési szaktudása

A BMW Group a Münchenben funkcionáló Kutatási és Innovációs Centrum (FIZ) kísérleti üzemében állítja elő a tesztflotta roppant módon hatékony üzemanyagcella-technológiáját, amely a BMW iX5 Hydrogen egyik centrális alkotója. A modern műszaki megoldás folytonosan 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítmény leadására képes.

Az üzemanyagcellákban a tartályokban tárolt hidrogén és a levegőből származó oxigén közt kémiai reakció megy végbe. A hajtáslánc-technológia hatékonysága szempontjából döntő jelentőségű e két elem ellátásának szüntelen biztosítása. A mérnökök a belsőégésű erőforrások technológiai megfelelői mellett – akárcsak a töltőlevegő-hűtők, a levegőszűrők, a vezérlőegységek és az érzékelők – kivételes hidrogénkomponenseket is kifejlesztettek a korszerű műszaki megoldás részére. Ilyen például a turbinával dolgozó nagysebességű kompresszor és a nagyfeszültségű hűtővízszivattyú is.

A BMW iX5 Hydrogen rendhagyó üzemanyagcellái a Toyota Motor Corporation oldalán gyümölcsöző technológiafejlesztési összefogás eredményei. A két társaság évek óta ápolja kölcsönös bizalomra épülő partnerségét, melynek égisze alatt 2013 óta vállvetve dolgoznak az üzemanyagcellára épülő hajtáslánc-technológia kifejlesztésén és finomhangolásán.

Az üzemanyagcella-rendszerek gyártása két fő lépésből áll: az egyes üzemanyagcellákat előbb kötegekbe rendezik, amelyek aztán minden többi alkatrésszel egyesült erővel alkotják az üzemanyagcella-rendszereket.

Az üzemanyagcellák kötegekbe rendezése maradéktalanul automatizált folyamat. Miután az egyes alkatrészeket megvizsgálták, hogy nem sérültek-e meg, a kötegeket gépi erővel, öttonnányi nyomóerővel nyomják össze egy együttes házba. Ezt a házat a BMW Group Landshutban funkcionáló üzemének könnyűfémöntödéje állítja elő, különleges homoköntési eljárással.

Utóbbi esetén az olvadt alumíniumot egy gyantával kevert, sűrített homokból készült formába öntik. Ezt az eljárási folyamatot konkrétan ehhez a kisszériás járműhöz fejlesztették ki.

A nyomólemez – amelyiknek feladata, hogy hidrogént és oxigént szállítson az üzemanyagcella-kötegekbe – öntött műanyag alkatrészekből és könnyűfém-öntvényekből készül, ugyancsak a vállalatcsoport Landshutban funkcionáló létesítményében. A nyomólemez gáz- és vízzáró tömítést képez az üzemanyagcella-kötegek háza körül.

Az üzemanyagcella-kötegek végső összeszerelésének része a feszültségvizsgálat, ráadásul az egyes cellákon belüli kémiai reakció átfogó tesztelése is. Az üzemanyagcella-rendszer eltérő alkatrészeit végül az összeszerelő fázisban építik össze.

Itt olyan újabb alkatrészek kerülnek a helyükre, akárcsak a kompresszor, az anód és a katód, a nagyfeszültségű hűtővízszivattyú és a kábelköteg.

A lemezek alatt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legújabb, ötödik generációs elektromos motorja, váltója és vezérlőelektronikája egy konkrétan a modell sajátosságai alapján megtervezett, nagyteljesítményű akkumulátorral dolgozik egyesült erővel, 295 kW / 401 lóerő maximális rendszerteljesítményt kínálva. Lassulás és fékezés közben az elektromos motor generátorként üzemel, amely a felszabaduló energiákat folytonosan visszatölti az akkumulátorba.

Gyártás a Münchenben funkcionáló Kutatási és Innovációs Centrum (FIZ) kísérleti üzemében

A BMW iX5 Hydrogen a BMW Group Münchenben funkcionáló Kutatási és Innovációs Centerének (FIZ) kísérleti üzemében készül, amely a járműfejlesztés és a sorozatgyártás köztes állomása: a vállalatcsoport minden márkájának minden egyes újdonsága első ízben itt lát napvilágot. A karosszériagyártás, az összeszerelés, a modellmérnökség, a tanulmányautó-építés és az additív gyártás területén itt összesen csaknem 900 ember dolgozik, párhuzamosan egyidejűleg akár hat projekten.

Az ő feladatuk ellenőrizni, hogy a fejlesztőmérnökök végterméke megérett-e a sorozatgyártásra, mind a portéka minőségét, mind mindazonáltal a gyártási folyamat gördülékenységét nézve. A BMW iX5 Hydrogen tekintetében a hidrogén-technológia szakértői, a járműfejlesztő mérnökök és a korszerű modellek kiindulási összeszerelését végző mesterek szorosan együttműködtek, hogy a csúcstechnológiás hajtásláncot és az energiatároló modern műszaki megoldást a lehető legoptimálisabban építsék be a modellbe.

A hidrogén-technológia szélsebes újratöltést kínál

Az energiaforrásként szolgáló hidrogént két darab, egyenként 700 bar nyomású, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tartály raktározza a BMW iX5 Hydrogen fedélzetén. A két tartály közösen csaknem 6 kilogramm hidrogén tárolására képes, amellyel a modell a valós státuszok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján 504 kilométer megtételére képes. A hidrogéntartályok újratöltése eközben mindössze három-négy percet vesz igénybe, amely azt jelenti, hogy a BMW iX5 Hydrogen még a hosszabbra nyúló utazások alkalmával is képes a BMW által fémjelzett, hamisítatlan vezetési élményt nyújtani, az utazás alatt mindössze pár szélsebes megállóval.

A BMW iX5 Hydrogen műszaki adatainak, menettulajdonságainak, fogyasztási értékeinek és hatótávolságának összefoglalása

  • Maximális rendszerteljesítmény: 295 kW / 401 lóerő
  • Az üzemanyagcella-technológia folytonosan rendelkezésre álló maximális teljesítménye: 125 kW / 170 lóerő
  • Az áramforrás (lítium-ion modern műszaki megoldás) maximális teljesítménye: 170 kW / 231 lóerő
  • A hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye: 295 kW / 401 lóerő
  • A hidrogéntartályok térfogata: 6 kilogramm
  • Gyorsulás 0-100 km/óra: mindössze 6 másodperc
  • Végsebesség: 180 km/óra fölött
  • Hidrogénfogyasztás (WLTP): 1,19 kg / 100 km
  • Hatótávolság (WLTP): 504 km
  • Az üzemanyagcella-technológia nagymértékben hozzájárul a széndioxid-mentesítéshez

A BMW Group a németországi autógyártó üzemek közül elsőként csatlakozott az SBTI (Science Based Targets Initiative) 1,5 fokos kereskedelmi tervéhez, amellyel párhuzamosan az egész értékláncára vetített egész klímasemlegesség hosszútávú célja mellett is maradéktalanul elköteleződött.

A következő lépés e tekintetben, hogy a 2019-es értékekhez viszonyítva 2030-ra a BMW Group egész értékláncában – a beszállítói hálózattól kezdve, a sorozatgyártási folyamatokon át, egészen a felhasználói fázisig – legalább 40 százalékkal csökkentse az egy legyártott új autójára vetített károsanyag-kibocsátás mértékét.

2022-ben a BMW Group az egész világon több mint 215 000 darab tisztán elektromos meghajtású modellt adott el, amely a 2021-es teljesítményhez képest csaknem 108 százalékos fejlődés, egyúttal a vállalatcsoport egész tavalyi éves értékesítési eredményének hozzávetőlegesen 9 százaléka. A BMW Group célja, hogy 2023-ban ezt az értéket 15 százalékra emelje.

A vállalatcsoport mindemellett azt is célul tűzte ki, hogy legkésőbb 2030-ra már egész éves értékesítési mutatója több mint 50 százalékát tisztán elektromos meghajtású modellek adják.

A BMW Group az üzemanyagcella-technológiára konkrétan a nagyfeszültségű akkumulátorral szerelt, hálózatról tölthető modellek valószínűsíthető kiegészítéseként tekint.

A hidrogén, mint az emisszió-mentes mobilitás érdekében tett átfogó intézkedések alkotóeleme

Az internacionális Energiaügynökség (IEA – International Energy Agency) álláspontja alapján korszerű energiaforrásként a hidrogénben számottevő potenciál rejlik, mivelhogy tárolhatósági és szállíthatósági adottságainak hála felettébb széles felhasználási tartományban alkalmazható. A leginkább iparosodott országokban így a hidrogénnel már most hangsúlyos tényezőként számolnak. A szállítmányozási szektorban a hidrogén a nagyfeszültségű akkumulátorról táplált elektromos mobilitás kiegészítő technológiai opciójaként kaphat teret, hosszútávon is valóra váltva a fenntartható magán mobilitás ígéretét.

Ez ellenben nagymértékben függ a zöldenergia felhasználásával, versenyképes áron előállított nagymennyiségű hidrogén elérhetőségétől és az ehhez elengedhetetlen járműtöltési infrastruktúra jó néhány országban már intenzíven megkezdett kiépítésétől.

A BMW Group üdvözli és patronálja azokat a németországi és európai intézkedéseket, amelyek támogatják a hidrogéngazdaság kiépítését és felgyorsítják a zöldhidrogén gyártását. Ebbe a kategóriába sorolandók az együttes európai érdekeket védő IPCEI (Important Project of Common European Interest) keretein belül indított nagy volumenű hidrogénprojektek is.

A Német Gazdasági Minisztérium és a Német Közlekedésügyi Minisztérium támogatását élvező projektek az egész értékláncra kiterjednek – a hidrogéngyártástól kezdve, a szállítmányozáson át, egészen az iparági alkalmazásokig.

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiában minden potenciál megvan ahhoz, hogy pompás helyzetek közt a BMW Group hajtáslánc-technológiai portfólióján az emisszió-mentes perszonális mobilitás egyik pillérjévé váljon.

Hozzászólások lezárva.